Ако често боледувате, може би не се грижите достатъчно добре за имунната си система.

За да предотвратите честото боледуване, трябва да спазвате няколко прости правила:

Обръщайте внимание на това какво ядете. Трябва всекидневно да приемате разнообразни хранителни вещества. Яжте сезонни плодове и зеленчуци, а, ако не сте им почитатели, поне пийте витамини.

Не живейте във всекидневен стрес - дори и той да ви помага да постигате по-високи резултати в работата. Хроничният стрес влияе негативно на броя на простагландините в тялото - те имат много важно противовъзпалително и тонизиращо действие.

Ако сте "нощна птица", помислете за това отново да се върнете в света на хората. Липсата на сън "оголва" имунната система и ви прави податливи на повече болести. Използвайте всяко удобно време, за да се насладите на пълноценен сън.

Забавлявайте се от време на време, за да освободите напрежението. Не взимайте нещата твърде насериозно. Не прикривайте емоциите си. Вместо да използвате сарказъм, кажете директно мнението си. Така ще избегнете прекомерното производство на хормона кортизол.

Застоялият начин на живот е пагубен за имунната система и може да ви направи жертва на много хронични болести. Използвайте всяка възможност, която ви приканва към физическа активност.

Четете още: 5 правила на есенното хранене

Не използвайте много медикаменти. Ако имате обикновено главоболие, опитайте да поспите. Ако болката е поносима, не се тъпчете с хапчета. Лекарствата трупат токсини в организма ви. Най-опасни са антибиотиците, които често водят до сриване на имунитета и образуване на бактерии.

Пушачите всекидневно отслабват имунната си система. Настинките стават по-продължителни, намалява издържливостта. А цигарите съдържат на 4000 вредни и токсични химикали.

Водата е най-хубавото нещо, с което можете да предозирате. Трябва да се грижите тялото ви да е добре хидратирано, иначе имунната ви система не може да функционира правилно.

Четете още: 5 часа спорт седмично предпазват от хипертония