Какво и как да ядете през есента, за да не мръзнете, да не се поддадете на сезонните вируси и при това да не натрупате излишни килограми?
1. Повече плодове и зеленчуци
Четете още: 10-те най-безумни диети в историята
Сега му е времето да наблегнете на растителните продукти. Плодовете и зеленчуците, събрани от летните градини и напоени със слънце съдържат максимално количество витамини и полезни вещества.
Салатите ще бъдат особено здравословни, ако ги подправите с нерафинирано олио. Яжте зеленчукови супи и сервирайте месото и рибата с гарнитура от задушени зеленчуци. Плодовете е най-добре да ги ядете до 18:00 ч., за да избегнете чувството за тежест в стомаха и подуването преди лягане. Пийте прясно изстискани сокове.
Лекарите препоръчват да си правите два плодово-зеленчукови дни в седмицата, през които да не ядете месни и млечни продукти. Така ще подсилите имунитета си, за да бъдете готови за зимата.
2. Не се отказвайте от мазнините
Четете още: Как да ускорите метаболизма си
Мазнините са основен източник на топлинна енергия, необходима за функционирането на човешкия организъм. През студените сезони е необходимо да ядете мазни храни. Нали не искате да мръзнете по цял ден?
За да не се отразят мазнините на фигурата ви, консумирайте ги разумно. Замествайте по-често месото с риба, а сланината – с олио или зехтин.
Няколко грама краве масло за закуска няма да ви навредят, а от тях ще получите порция топлина, витамини А, В и D, калций и фосфор.
И за финал – вземете пример от катеричките. Запасете се с ядки, орехи и семки и ги добавяйте в любимите си ястия.
3. Не забравяйте картофите
Четете още:12 начина да отслабнете по-бързо
Ако лятото спокойно сте можели да минете без „втория хляб“, то сега е време да си спомните за него. Ястията от картофи са много засищащи заради високата си енергийна стойност. Затова благодарение на тях ще забравите за измръзналите ръце и крака.
Освен това картофите са богати на различни микро- и макроелементи, витамини, никотинова и пантотенова киселина, както и специални регулатори за обмен на мазнините и холестерина. Ястията от картофи не натоварват стомашно-чревния тракт, а напротив – нормализират работата му благодарение на съдържанието на пектин и фибри.
Така че картофите не само ще заситят задълго глада ви, но и ще ви помогнат да отслабнете. Най-здравословният вариант на приготвяне е просто да сварите или изпечете картофите с кожата – без добавяне на мазнина, кетчуп или кебапчета!
4. Ограничете сладкото
Четете още: История на диетите
През есента психиката ни става по-уязвима заради липсата на слънце и понижаването на нивата на серотонин.
Нямаме настроение и посягаме към шоколадите и бисквитите, за да се разведрим. За да не увеличите обиколката на талията си двойно заради тези капризи на природата, яжте само горчив черен шоколад и се запасете със сушени плодове. А вместо пастичка или еклер хапнете една сочна ябълка или настърган морков с малко мед.
Впрочем горещото какао (дори и със захар) е най-добрата напитка на закуска през студените месеци. Една чаша како едновременно ще ви сгрее, ще ви изпълни със сладост и ще ви засити.
5. Яжте топли ястия
Четете още: Упорити, но грешни митове за храненето
За да не страдате от студа, наблягайте на горещите ястия. Непременно яжте супи – слуховете, че те спомагат за напълняване са чиста спекулация.
Диетичните правила на основното хранене са следните – по-малко мазно месо, повече зеленчуци и сметана вместо майонеза.
Сред горещите напитки най-подходящи ще са билковите чайове и компотите, притопленият сок от ябълка, чаят от шипка и др. Но не прекалявайте с кафето – кофеинът спомага за натрупване на излишни килограми.