Какво и как да ядете през есента, за да не мръзнете, да не се поддадете на сезонните вируси и при това да не натрупате излишни килограми?

1. Повече плодове и зеленчуци

Четете още: 10-те най-безумни диети в историята

Сега му е времето да наблегнете на растителните продукти. Плодовете и зеленчуците, събрани от летните градини и напоени със слънце съдържат максимално количество витамини и полезни вещества.

Салатите ще бъдат особено здравословни, ако ги подправите с нерафинирано олио. Яжте зеленчукови супи и сервирайте месото и рибата с гарнитура от задушени зеленчуци. Плодовете е най-добре да ги ядете до 18:00 ч., за да избегнете чувството за тежест в стомаха и подуването преди лягане. Пийте прясно изстискани сокове.

Лекарите препоръчват да си правите два плодово-зеленчукови дни в седмицата, през които да не ядете месни и млечни продукти. Така ще подсилите имунитета си, за да бъдете готови за зимата.

2. Не се отказвайте от мазнините

Четете още: Как да ускорите метаболизма си

Мазнините са основен източник на топлинна енергия, необходима за функционирането на човешкия организъм. През студените сезони е необходимо да ядете мазни храни. Нали не искате да мръзнете по цял ден?

За да не се отразят мазнините на фигурата ви, консумирайте ги разумно. Замествайте по-често месото с риба, а сланината – с олио или зехтин.

Няколко грама краве масло за закуска няма да ви навредят, а от тях ще получите порция топлина, витамини А, В и D, калций и фосфор.

И за финал – вземете пример от катеричките. Запасете се с ядки, орехи и семки и ги добавяйте в любимите си ястия.

3. Не забравяйте картофите

Четете още:12 начина да отслабнете по-бързо

Ако лятото спокойно сте можели да минете без „втория хляб“, то сега е време да си спомните за него. Ястията от картофи са много засищащи заради високата си енергийна стойност. Затова благодарение на тях ще забравите за измръзналите ръце и крака.

Освен това картофите са богати на различни микро- и макроелементи, витамини, никотинова и пантотенова киселина, както и специални регулатори за обмен на мазнините и холестерина. Ястията от картофи не натоварват стомашно-чревния тракт, а напротив – нормализират работата му благодарение на съдържанието на пектин и фибри.

Така че картофите не само ще заситят задълго глада ви, но и ще ви помогнат да отслабнете. Най-здравословният вариант на приготвяне е просто да сварите или изпечете картофите с кожата – без добавяне на мазнина, кетчуп или кебапчета!

4. Ограничете сладкото

Четете още: История на диетите

През есента психиката ни става по-уязвима заради липсата на слънце и понижаването на нивата на серотонин.

Нямаме настроение и посягаме към шоколадите и бисквитите, за да се разведрим. За да не увеличите обиколката на талията си двойно заради тези капризи на природата, яжте само горчив черен шоколад и се запасете със сушени плодове. А вместо пастичка или еклер хапнете една сочна ябълка или настърган морков с малко мед.

Впрочем горещото какао (дори и със захар) е най-добрата напитка на закуска през студените месеци. Една чаша како едновременно ще ви сгрее, ще ви изпълни със сладост и ще ви засити.

5. Яжте топли ястия

Четете още: Упорити, но грешни митове за храненето

За да не страдате от студа, наблягайте на горещите ястия. Непременно яжте супи – слуховете, че те спомагат за напълняване са чиста спекулация.

Диетичните правила на основното хранене са следните – по-малко мазно месо, повече зеленчуци и сметана вместо майонеза.

Сред горещите напитки най-подходящи ще са билковите чайове и компотите, притопленият сок от ябълка, чаят от шипка и др. Но не прекалявайте с кафето – кофеинът спомага за натрупване на излишни килограми.