Сладко, солено, шоколад, мазни храни, тестени изделия и хляб? Ами сега!
Автор
Woman.bg

Сладко, солено, шоколад, мазни храни, тестени изделия и хляб? Ами сега!

Как да разберем какво не му достига на тялото ни, ако имаме апетит за нещо сладкичко, солено, шоколад, мазна храна, тестени изделия и горещ хляб? Има начин сами да си помогнете по време на пристъпи на лакомия и да разпознаете какво в действителност не ви достига.

Специалисти смятат, че умението да чувстваш тялото си помага да се избере най-необходимата храна. Понякога това може да е кроасан с ягодов пълнеж и горещ шоколад, понякога салата от авокадо, ягоди или ядки.

Често изборът на храна е свързан с емоционалното състояние на жените. Да знаеш и забелязваш предпочитанията си е много полезно. Преди да посегнете към поничката се вслушайте в това, което става вътре във вас.

Защо искам шоколад?

Защото той ободрява, повишава нивата на серотонин и премахва умората. Особено в комбинация с голяма доза захар. Недостигът на магнезий може да бъде още една причина за любовта към шоколада.

Как да си помогнете?

Включете в менюто си зеленчуци (спанак, кориандър, магданоз, рукола, салата, царевица), смокини, червен ориз, банани и черен шоколад.

Четете още: Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети

Защо ме тегли към соленото?

Понякога това е симптом за недостиг на минерали. А понякога – течностите, които жената губи с потта във фитнеса или по време на токсикоза например.

Как да си помогнете?

Добавете в менюто си повече ядки и семена, пийте козе мляко и обърнете внимание на мазната риба.

Защо не мога да живея без сладко?

Възможно е нивото на кръвната ви захар да е нестабилно. С всяко ново бонбонче обаче дисбалансът само се увеличава. Понякога ви тегли към сладкото, когато на тялото му липсва магнезий или хром, по-рядко: фосфор, сяра или триптофан. Дехидратацията увеличава желанието да се яде нещо сладко.

Как да си помогнете?

Яжте често и неголеми порции. Носете със себе си пакетче сушени плодове или ядки. Включете в менюто си пресни зеленчуци, сирене, ягоди, спанак.

Защо искам мазни храни?

Може на тялото да не му достигат полиненаситени мастни киселини (омега 3-6-9) или мастно разтворими витамини (A, D, E, K). Мазната храна се разгражда по-бавно, стабилизирайки нивата на кръвната захар. Това прави човек по-малко тревожен и с не толкова променливо настроение.

Как да си помогнете?

Обърнете внимание на авокадото, лененото семе, тиквените семки, сусама като добавка към салати и сосове, също бадеми и бадемова паста към обичайната храна.

Защо имам апетит към тестени изделия?

Обикновено се насочваме към въглехидратите, ако сме уморени и особено когато не сме спали достатъчно. Понякога това означава недостиг на азот.

Как да си помогнете?

Обърнете внимание достатъчно ли са протеините в менюто ви. Месо, мазна риба, бобови растения и семена от чиа. Спете достатъчно: лягайте си най-късно в 22 ч., направете си масаж на краката с бадемово масло и лавандула преди лягане. Ободрете тялото си, за да се раздвижи кръвта – йога, разходка из града…

Четете още: Какво да добавим в салатата, за да отслабнем по-бързо?