Професията на сомелиера е позната още от древен Рим, където сомелиерите са поднасяли вино на височайшите особи. Какво още не знаете за професията на сомелиера?

Замисляли ли сте се, мили дами, защо посещаваме, наред с много други места и това, наречено ресторант?

Желанието на хората да споделят хубавия миг – удоволствието от храната, от аромата и вкуса на виното, съчетани с приятен разговор – да, това като че ли е причината. Едва ли има ресторант, и изобщо заведение за хранене, което да не ви уверява, че в него ще намерите най-добрата храна, най-доброто вино…. Собственото уверение, че това е точно така може да ви струва много време и много пари и да ви донесе доста разочарования. Какво остава тогава? Да се довериш някому – на приятел, на колега или на самия ресторант чрез сервитьора или сомелиера му, ако може да си позволи да го наеме.

Но какво е това сомелиер?

Ето “краткото” и синтезирано определение, което дава за тази професия Жорж Пертюизе (Georges Pertuiset), президент на Съюза на сомелие във Франция: “Сомелиерът – това е човекът, отговорен за поднасянето на напитките в ресторанта, който дава съвет за избора на вино и напитки, поднася ги на клиентите или следи за тяхното сервиране, до момента, когато те напуснат ресторанта».

Какво умее сомелиера? – Да дегустира

Това е една от най-важните способности на сомелиера, която е задължителна за неговия професионализъм. Само ако може да установи, интерпретира и разпознае всяка органолептична характеристика на дадено вино, той би могъл да оцени по подходящ начин съотношението качество/цена на предложените за покупка продукти и да осъществи съчетаването им с различни гозби. Да умее да дегустира не означава само да разпознае виното, годината или района на производството му, тъй като това е последната степен на дългия път, който (за да бъде извървян), изисква години опит и множество дегустации.

Да продава вино в ресторанта

Сомелиерът винаги трябва да е готов да продава на клиентите в ресторанта продукти – храна и напитки, и, разбира се, обслужване. Това е професия, за която способността да се разбира психиката на всеки човек или група от хора има огромно значение. За него интуицията е много важна, но той трябва непрекъснато да я усъвършенства не само в практиката чрез контактуването, но и да участва в семинари и опреснителни курсове или да чете съответната специализирана литература, за да бъде винаги на гребена на вълната.

Да сервира виното

Много важен момент е този на сервирането. За някои той е единственият и основният. Сомелиерът трябва да предложи най-добрата възможна комбинация на вино с избраните ястия, като вече е преценил цената, която клиентът е готов да плати... Дори ако ресторантът разполага с много добра винена листа, той трябва да направлява клиента в избора му, още повече ако тя предлага твърде богат избор.

Къде можем да срещнем, да видим и да “пипнем” истински сомелиер? Влезем ли в първокласен ресторант, любезният господин, който ни обяснява какво вино ще е най-подходящо за избраното от нас ястие, е този, когото търсим -сомелиерът. Уважаващите себе си ресторанти, които държат да предложат на клиентите си не само храна и напитки, но и онзи уют, заради който да се връщат там отново и отново, както и услугите на сомелиера, който най-добре може да ни посъветва какво вино да изберем за ястието, което сме си поръчали.

Наздраве, момичета, следващия път, когато решите да отидете на изискан ресторант, просто се доверете на сомелиера! Повярвайте ми, има защо!