Тайната на богатия аромат на тази свежа супа е да сварите половината спанак в нея, за да придадете дълбочина на вкуса, и да добавите останалия спанак суров.
Необходими продукти за 4 порции:
50 г масло
1 глава лук, накълцана
2 скилидки чесън, накълцани
1 брой картоф, на кубчета
450 мл пилешки или зеленчуков бульон
600 мл прясно мляко
450 г пресен спанак, измит и едро накълцан
1/2 брой лимон, фино настъргана кората
прясно настъргано индийско орехче
3 с.л сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото в голяма тенджера с капак, добавете лука и чесъна и запържете леко за 5-6 мин до омекване. Сложете картофите и оставете на огъня за още 1 мин. Налейте бульона и оставете да къкри 8-10 мин, докато картофите започнат да увират.
Добавете млякото и щом заври леко, сложете половината спанак и лимоновата кора.
Покрийте за 15 мин, докато спанакът слегне. Оставете да изстине за поне 5 мин.
2. Прелейте супата в блендер или в кухненски комбайн и добавете останалия спанак (така супата ще стане приятно зелена и свежа на вкус). Пасирайте до еднородна смес. Може да ви се наложи да го направите на порции, ако обемът на блендера ви е по-малък. (На този етап може да замразите супата и да я съхраните за месец. Размразете я в микровълновата печка или я оставете за 1 нощ в хладилника. Замразяването ще се отрази неминуемо на вкуса на супата, но ароматът ще е същият.)
Върнете супата в тенджерата и отново я загрейте.
Овкусете със сол, индийско орехче и пипер. Ако ви се струва твърде гъста, я разредете с още малко бульон. Сервирайте в купички, като отгоре полеете с малко сметана. Източник: goodfood.bg
Последно от woman.bg