Автор
Woman.bg

Спокойствието е важна предпоставка за отслабване

Ако искате да отслабнете, на първо място трябва просто да се отпуснете. За тази цел е добре да се занимавате с медитация и йога, твърди статия в британския вестник “Телеграф”.

Новозеландски специалисти са на мнение, че чувството за тревога и стрес увеличават желанието за приемане на храни – особено такива с високо съдържание на калории.

В продължение на 2 години те са анализирали хранителните навици на хора, страдащи от затлъстяване и правещи опити да отслабнат.

1/3 от тях са използвали за намаляване на теглото си т.нар. метод на „умното тяло”, който включва медитация, занимания с йога и позитивна визуализация (т.е. опит да си представят как ще изглеждат в бъдеще). Друга 1/3 от наблюдаваните се е занимавала с физически упражнения и е приемала здравословна храна. Последната група е била контролна – без специални усилия, насочени към отслабване, пишат от zdrave.bg



“Резултатите от изследването показват, че положителни резултати са постигнали само тези, които са се занимавали с йога и медитация. Средно те са отслабнали с 2,5 кг”, съобщава Каролин Хорват от университета „Отаго” в Нова Зеландия, цитирана от Ройтерс.

“Релаксацията очевидно е по-ефективен и по-здравословен начин за отслабване в сравнение с различните диети”, подчертава ръководителката на изследването.