Ето ви позната ситуация: Току-що сте успели да се лакирате без никакви неочаквани инциденти, които да развалят маникюра ви, когато забелязвате образуващите се балончета по плочката на нокътя, някъде изпод двата слоя лак.

Предлагаме ви няколко стъпки за съвършено лакиране, които да ви спестят ядовете по досадните мехурчета.

- Не разклащайте „яростно” шишенцето с лак. Опитайте да го претъркулите внимателно между двете си длани. Разклащането на шишенцето създава множество миниатюрни балончета вътре в самия лак, които не можете да видите. Ако все пак сте разклатили лака, трябва да го оставите за половин час настрана, докато балончетата изчезнат. Чак след това се лакирайте.

- Избягвайте сгъстилите се лакове. Тези лакове са иначе казано остарели лакове, чиято текстура е по-плътна и не толкова течна, колкото тази на чисто нов лак. Правилото е просто – колкото по-гъст е лакът, толкова по-голяма е вероятността да се образуват балончета при лакиране. По една или друга причина не можем всеки път да запращаме на боклука позастарели лакове, затова ви предлагаме да прибегнете към един стар трик за разреждане на лака, а именно добавяне на няколко капки лакочистител в него. Да, знаем, че това не е никак добра идея, но в крайни случаи помага. Просто връзката между лака и нокътя се разрушава бързо и цветът върху ноктите ви едва ли би издържал непокътнат повече от ден.

- Не оставяйте лака отворен!

- Използвайте основа преди да нанесете лака.

- Лакирайте ноктите си на прохладно и сухо място. Ако сте в топло пространство, телесната ви температура се покачва и предразполага към лошо взаимодействие между лака и нокътя. И все пак, ако не можете да избягате от топлината, задължително изсушете лака с малко вентилаторче или доброто старо духане. Друг трик е да потопите ноктите в много студена вода, да ги подсушите добре и едва тогава да ги лакирате.

- Оставете първия слой лак да изсъхне добре. Дори и на опаковката да пише, че лакът е бързо съхнещ се подсигурете с още няколко бонус минути време за изсъхване.