Ако не сте от групата на банановите момичета, то може да сте член на тази на ябълковите.

Отличават се с голям бюст, широки рамене, малък ханш и дупе и слаби крака. Талията е бледо изразена, придавайки на горната част на тялото по-широк вид. Какво би ли стояло най-добре и от кои кройки да бягате надалеч ще разберете, като прочетете статията.

И не забравяйте най-важното - като излизате навън, вземете чара си със себе си. Той е най-добрият аксесоар.

Блузи/Тениски/Ризи: Изберете дрехи, които приглаждат, но не полепват по тялото. Коприната, лекият памук и шифонът са чудесен пример, като придават мек фин вид. А и тези материи са приятни за носене. Изберете ги в изчистена форма, без къдри, камъни и тежки бродерии, иначе рискувате те допълнително да придадат обем в горната част.

Като цветове са подходящи тъмните, солидните, наситените. Съответно светлите са точно обратните, защото оптически уголемяват.

Хоризонталните райета, квадратните форми, ликрата и всички дрехи от дебели, плътни материи също са част от черния списък.

Подплънките трябва категорично да задраскате. Колкото до ризите, освен горните препоръки, спрете се на леко свободните, отколкото на тясно прилепналите.


Рокли: Като основен съвет при тях е изборът да бъде едноцветна пред многоцветна. Ефектът при първите е издължаване на тялото, намаляване на обема и създаване на цялостен баланс в мерките. За препоръчителните цветове спазвайте посочените от ризите.

Ако все пак търсите ефектна дреха, нека украсите бъдат в областта на раменете и шията, привличайки внимание повече към главата, отколкото към бюста. Споменавайки това, ако има презрамки, нека те бъдат широки. Деколтета-високи, а ако са ниски-с дълбока V-образна форма. На квадратните кажете "не".

Към забранените добавете и роклите с презрамки през врата, силно прилепналите и тези, които имат голям набор от плат в горната част на тялото. Последните ще ви направят оптически по-широки. Колкото до кройките, тези с паднала ниска или императорска талия ще ви направят съвършени.


Поли: Имате слаби хубави крака, което веднага казва да на късите поли. Под къси се има предвид в рамките на разумното, до 10-15 см над коляното. Отиват ви много, а и веднага привличат вниманието на околните към финните ви бедра. Най-добрата кройка е А-образната. Оптически ви придава пясъчно-часовникова форма т.е. идеалната.

От останалите поли се спирайте на тези с ниска талия(разсейва от липсата на изявена талия, подчертава слабия ви ханш) и изчистени в областта на корема. Всякакви големи джобове, набори и едри копчета в тази част ще ви направят да сте видимо по-голяма, което не се препоръчва. Относно материите, отново коприната и шифонът са вашите приятели. Плисираните поли, особено, ако са макси, са също чудесен избор.

Панталони/Дънки: Кажете "да" на кройките тип flare(чарлстон) и boot-cut(по-свободни от коляното надолу). Обратното, „НЕ” трябва да чуят всички силно прилепнали и прави кройки. Макар да имате хубави крака, те (вталените кройки) излишно биха подчертали слабото ви дупе, придавайки дисбаланс с по-широките рамене и бюст.

Предполагам, се досещате, че тези със задни джобове, биха ви придали леко нужния ви обем. Тези със странични биха подчертали леко излишния ви, което ги прави неподходящи. Колкото до цветовете-колкото по-светли, толкова по-добре. Със шарки или без, е от без значение. Всичките ще ви стоят добре.

Палта/Сака: Тук правилото е да са отново от леки, но топли материи. Обемните, пухкавите, прекалено плътните биха ви направили да изглеждате почти огромни в горната част. На палтата от косъм може да кажете сбогом. Със спестените пари от тях инвестирайте в някое кашмирено, особено с колан на талията или ханша. Балансът, който ще приведе на тялото ви, ще накара околните тайно да завиждат на привидно перфектните ви форми. И ако все пак не можете да кажете не на лисиците, били те от естествен или изкуствен косъм, то нека бъдат само под формата на яка.

Допълнителен съвет: Ако все пак не желаете да сте с вечно тъмни в бюста и рамената и светли в бедрата дрехи, препоръката е една-наблегнете на монохромните тоалети. Придават изчистен цялостен вид, издължавайки тялото оптически. Удар в десятката е особено, ако изберете комбинация от една цветова гама, например тъмно синьо в горната и бледо до умерено синьо в долната. Ефектът ще ви порази.


Известни личности: Дрю Баримор, Елизабет Хърли, Катрин Зита-Джоунс, Дженифър Хъдсън.

Дрю Баримор

Елизабет Хърли

Дженифър Хъдсън

Забележки: Статията има препоръчителна насока. Добре е да се отбележи, че това са общи препоръки. Като при всички тях, изключения също присъстват. Много жени тип ябълка обичат да подчертават областта на бюста със силно прилепнали дрехи, без да се притесняват от недостатъците си. Най-важното правило е, независимо от структурата, да се чувствате удобно в собствено си тяло. И най-хубавите дрехи си остават дрехи, без нужните самоувереност и чувство на себекомфорт.