Как успяват звездите всеки път да се появяват пред камерите с идеални прически? Разбира се огромна заслуга за това имат стилистите им. Не трябва обаче да забравяме и колко са важни ежедневните грижи за косата. Събрахме за вас най-ефективните съвети на звездите за поддържане на лъскава грива.

За никого не е тайна, че красивата здрава коса е повод за гордост за всяка жена. Този еталон за привлекателност е актуален вече от стотици години. При това обаче малцина са надарени от природата с гъста, плътна и блестяща коса, а съвременният начин на живот, неблагоприятната екологична обстановка и постоянният стрес могат да превърнат най-голямото украшение на главите ни в нещо неугледно и жалко.

Именно затова косата има нужда от постоянни грижи. Разбира се в тази сфера пример за подражание са винаги идеалните звезди. Прическите им неизменно са добре подредени, а косите им просто сияят. Въпросът е дали гривите им наистина са здрави и лъскави или всичко е резултат на старанията на високо платените стилисти? Нека попитаме самите звезди какво правят за добрия външен вид на косата си.

Дженифър Анистън: не се решете с мокра коса

9 често срещани грешки при боядисване на коса

Дженифър Анистън вече дълги години е на върха на популярността и винаги е привличала погледите с хубавата си коса - може да не е безумно дълга, но пък е много гъста! Самата актриса признава, че предпочита да се грижи за косата си без излишни харчове. Първото и основно правило на Джен е "никога не реши косата мокра"!

Мократа коса е по-еластична и уязвима. Под напора на гребена или четката косъмът се разтяга, пречупва и изтънява. Затова винаги изчаквайте косата да изсъхне напълно, преди да я решите. При ресането започнете от краищата.

Анистън също така напомня, че връхчетата на косата трябва да се поддържат редовно. Актрисата от време на време ги подрязва с "гореща ножица". Впрочем относно тази техника се вихрят бурни спорове. Някои заявяват, че процедурата придава на косата безупречен вид, докато други са сигурни, че "горещата ножица" е абсолютно безполезна и не дава по-различен ефект от обикновеното подстригване.

Риана: радовно арома-сресване

Известната певица по рождение има доста твърда коса, но на червените пътеки прическата й винаги изглежда идеално и сияе като диамант. Тайната на звездата е постоянното овлажняване. Спа-процедурите за коса са не само полезни, но и приятни. Ако не ви достига време за сериозни процедури, отделете няколко минути за арома-сресване. Нанесете на обикновен дървен гребен малко подхранващо масло (най-добре рициново) и се срешете. Тази проста процедура придава на косата допълнителна мекота и блясък и подхранва косъма.

Впрочем, ако не разполагате с рициново или друго козметично масло, смело ползвайте зехтин. Не случайно зехтинът през всички епохи се е смятал за ефективно средство за разкрасяване! То става за овлажняване на кожата на лицето, тялото и ръцете, при вътрешна консумация подобрява цвета на лицето, а върху косата има просто вълшебен ефект.

Нина Добрев: твърдо "не" на сешоара и пресата

Обем при тънка коса

Нина Добрев е кумир на младите момичета, които я познават от сериала "Дневниците на вампира". Актрисата с български корени може да се похвали с прекрасна коса с изкусителен шоколадов цвят.

Нина по рождение има разкошна грива, но работата като актриса е свързана с много изтощаващи и изсушаващи процедури. Звездата признава, че се грижи старателно за косата си. Тя почти не ползва сешоар, преса, маша и други средства, увреждащи косъма. Разбира се, на снимачната площадка понякога й се налага да се подложи на нежелани процедури и точно затова Нина спазва едно просто правило. Тя си мие косата не по-често от три пъти седмично (тъй като миенето също е стрес за косата), непременно се изплаква със средство с кератин и след измиване си слага мароканска маслена маска.

Чудесна идея е да се откажете от вредното изкуствено изсушаване. В забързаното ежедневие не винаги ще можете да избегнете сешоара (особено зимата), но поне ползвайте термозащитни масла и спрейове, които да предпазят косъма от агресивната температура.

Блейк Лайвли: идеалната прическа може да се направи безвредно

Красивата звезда от сериала "Клюкарки" също се старае да избягва сешоара и други горещи инструменти. При това обаче косата й винаги е идеално подредена в небрежни вълни, станали нейна запазена марка. Оказва се, че тази прическа може да се направи без особена вреда за косата. Актрисата подсушава косата с кърпа, после завива тънки кичури на фитили и ги фиксира с фиби до корените. После изчаква косата й да изсъхне сама. След свалянето на фибите получава естествено изглеждащи вълни, които чудесно си запазват формата и без лак.

Най-хубавото е, че можете да регулирате гъстотата на къдриците. Той ще е различен в зависимост от това колко дебели или тънки кичури навивате. Колкото са по-дебели, толкова по-големи и меки ще са вълните. Освен това можете да си направите куп различни прически въз основа на тази - въпрос на фантазия!

Дженифър Лопес: правете си маски вкъщи

Когато смяната на цвета на косата е ключ към славата

Спорно е коя е наистина "запазената марка" на Джей Ло - прословутото й дупе или косата й. Вече от десетилетия плакнем око с плътната и гъста грива на латиноамериканската хубавица. Звездата споделя, че има една тайна - тя сама си прави маски вкъщи. Просто смесва на еднородно пюре банан, авокадо и яйчени жълтъци и нанася сместа на косата си преди измиване. Оставя маската само за 20 минути. Авокадото съдържа куп полезни за косата витамини, а жълтъкът укрепва и възстановява структурата на косъма. Като добавим към това и чудесен аромат на банан... Впрочем авокадото може да се замести със зехтин или рициново масло. Ще получите не по-лош ефект.

Въпреки че в тази маска има само натурални съставки, не прекалявайте с нея. Няколко пъти седмично ще са достатъчни, иначе рискувате да нарушите баланса на хранителните вещества в косъма и скалпа и да получите мазен, а не брилянтен блясък.

Мадона: хранете се правилно

Този съвет е актуален винаги и за всичко. На 56 години поп-кралицата все така изглежда превъзходно - не само има страхотна фигура, но и хубава коса, въпреки постоянното боядисване и другите фризьорски процедури. Както знаете, Мадона практикува йога и се храни само с полезни продукти. Благодарение на това може да се похвали с отлична физическа форма, кожата й старее по-бавно, а косата й е здрава и силна.

Косата има нужда от белтъчини, ненаситени мазнини и въглехидрати. Ако искате да имате лъскава грива, непременно включете в менюто си месо, риба, ядки, бобови култури и соя. Също така ще е добре да поемате повече витамини, например от плодове и зеленчуци.