Тази година на големите екрани излиза „Ив Сен Лоран“ - биографичен филм за легендарния френски моделиер.

Лентата разказва как през 1958 г. 21-годишният амбициозен дизайнер е оглавил модна къща Dior и как впоследствие се е развила кариерата на младия скандален творец. Разбира се не са пропуснати и нашумялата връзка на Сен Лоран с мецената Пиер Берже, както и злоупотребата с наркотици.

По този повод решихме да ви представим петте най-добри филма за легендарни моделиери, които задължително трябва да гледате, ако сте почитатели на модата.

„Валентино: Последният император“ (Valentino: The Last Emperor, 2008)

Четете още: Два филма за Ив сен Лоран воюват тази година

Дебютната прожекция на филма беше насрочена за „пенсионирането“ на известния дизайнер. Документалната лента за великия основоположник на модата Валентино Гаравани показва какво е ежедневието му – работата, личния живот, забавленията и обществената дейност. Обърнато е особено внимание на връзката на дизайнера с неговия любим Джанкарло Джиамети – двамата са заедно вече 50 години.


„Маккуин и аз“ (McQueen and I, 2011)

Четете още: Най-добрите филми, посветени на модната индустрия

Филмът е посмъртен трибют на великия фантазьор във висшата мода – Аликзандър Маккуин. През 2010 г. той се самоуби след продължителна депресия. Приятелите, колегите и роднините на моделиера събрали редки архиви от видеозаписи зад кулисите, модни ревюта и интервюта на Маккуин, обединявайки всички тези материали в документален филм за дизайнера. Наоми Кембъл, Кейт Мос, Изабела Блоу, Том Форд и много други разказват във филма своите истории за тайнствения приятел и колега Маккуин.



„Коко преди Шанел“ (Coco avant Chanel, 2009)



Това е единственият художествен филм в нашата класация. За жалост за Коко Шанел не са запазени много биографични кадри. За сметка на това Одри Тоту ще бъде запомнена завинаги в образа на световноизвестната дизайнерка. Филмът представя историята на младата и все още безизвестна Шанел, която тепърва ще измисли малката черна рокля, жакета от туид, клъча, както и семплия и остър на слух псевдоним „Коко“.



„Кристиан Диор – дизайнерът и двойникът му“ (Christian Dior, le couturier et son double, 2005)



Филмът разкрива противоречивия образ на Диор. Моделиерът никога не се вписвал в общоприетата представа за дизайнер – изискан и смел фантазьор по време на работа и консервативен и скромен човек пред публика. Кристиан не обичал светските прояви, но именно той превърнал Париж в световна столица на модата в годините след войната. Документалният филм разказва за живота на Диор и за това от какво е черпил вдъхновение.


„Lagerfeld Confidential“ (2007)



Всички в модната индустрия знаят колко е потаен великият дизайнер. Скандалният моделиер се крие зад черни очила, но при това никога не премълчава искреното си мнение. Той например е наричал Адел дебела, критикувал е стила на обличане на Мишел Обама и е споменавал, че децата го отвращават. Камерата проследява креативния директор на Chanel три години, но пак не е успяла да разкрие напълно тайнствената личност на Лагерфелд. Много критици след световната премиера на Берлинале се усъмниха в обективността на този специфичен документален филм.