Сложете край на проблема с бързото омазняване на корените:

- Запасете се с опаковка бебешка пудра, пудра за тяло или царевично нишесте с малко сода. Просто нанесете прахообразното вещество в корените на косата и го втрийте в кожата на главата с пръсти, както бихте направили с обикновен шампоан. След това използвайте четка с естествени косми, за да премахнете всички сивкави остатъци от косата си.

Четете още: 5 грешки в прическата

- Впръскайте малко лак за коса в корените на косата си (трябва да използвате лак за мазна или фина коса, не за изтощена коса) или втрийте малко пяна за коса в кожата на главата. И пяната за коса, и алкохолът в лака за коса абсорбират излишния себум и съживяват косата отново.

- Разбира се, измиването на косата с шампоан е най-правилното решение. В различни ситуации обаче единственият вариант за „измиване“ е употребата на сух шампоан. Просто напръскайте с него косата близо до кожата на главата и използвайте кърпа, за да го втриете. Изчеткайте косата си добре, след като сте оставили сухия шампоан да подейства за няколко минути.

Четете още: Да поговорим за растежа на косата

- Колкото по-близо е косата до кожата на главата, толкова повече мазнини ще абсорбира. Затова леко тупирайте косата близо до корените или бретона си. Това придава обем на косата и я държи далеч от източника на себум (кожна мазнина).

Няколко факти за мазната коса:

Мазната коса е резултат от свръхактивни мастни жлези в корените на косата. Това неприятно състояние води до слепване на косата за скалпа и липса на обем. Често се появява и пърхот.

Четете още: Прически за под шапката

Причини за омазняването на косата има много. Ето някои от тях:

• Хормонални смущения по време на пубертета
• Стрес
• Неподходящ шампоан
Заболявания:
• Стомашно-чревни;
• Нарушения в обмяната на веществата;
• Липсата на витамините А, Д, Е и F;
• Нервни депресии.

Добре е поне за известно време да преминем на бедна на сол, мазнини и въглехидрати храна, без пикантни и възбуждащи подправки