Фитонутриентите, които се съдържат в различните по цвят растителни храни, според най-новите изследвания, са сред най-полезните за здравето вещества. Те действат както поотделно, така и в различна взаимовръзка помежду си. Всеки цвят е индикатор за фитонутриент с определена функция.

В основите на цветната диета е залегнал принципът на монодиетите. В различните дни от седмицата са разрешени само храни с определен цвят.

Главна цел на диетата е на първо място човек да се научи да се прани здравословно и това да бъде негов траен навик – до живот.

Чрез цветната диета може да се отслабне с около 2-4 кг за месец – в зависимост от начинът ви на хранене преди това.

Понеделник – бяло


Варени картофи, банани, ориз, мляко, сирене, паста, кокос, яйчни белтъци, бяло зеле, кестени. Нюанс: в „белите“ храни се съдържат много въглехидрати, с които трябва да се внимава – за да не доведат до напълняване.



Вторник – червено

Червен боб, домати, вишни, ягоди, пастърма, червено сухо вино, червени чушки, червен пипер.

Тези продукти, както и малините и др.под., цвеклото, червеното грозде дължат яркия си цвят на флавоноидите – по-силни антиоксиданти дори от така известния витамин С. Благодарение на тях например червеното грозде/вино доказано защитава сърцето.

Антоцианините – най-силните флавоноиди, придават характерния цвят на червеното грозде, черниците, къпините, черните боровинки.



Червеният цвят също така засилва кръвообращението и повишава до 3 пъти мускулния тонус. Това е режим, в който тялото започва да гори мазнини.

Сряда – зелено

Плодове със зелен цвят, зелени листни зеленчуци, киви, зелен чай, краставици, зеле, ревен.

Брюкселското зеле и броколито са богат източник на хлорофил и магнезий, необходими за заздравяване на нервната система, мускулите и за поддържане на хормоналния баланс.



Зеленият цвят успокоява и отпуска. Но той не допринася за отслабването. Затова не си правете „зелени“ дни твърде често.

Четвъртък – оранжево

Моркови, папая, сьомга, манго, тиква.

Динята, морковите, мангото, кайсиите, папаята, доматите съдържат каротиноиди – най-вече бета-каротин и ликопен. Те притежават силни антиракови качества и анти-ейджинг ефект (забавят стареенето).



Оранжевият цвят повишава апетита. Но колкото и да изядете, все ще отслабнете.

Петък – виолетово

Патладжани, тъмно грозде, тъмни боровинки, сливи, къпини, касис, естрагон.

Виолетовият цвят забавя обмяната на веществата, предизвиква сънливост. Но пък облекчава състоянието при колики и различни стомашни разстройства, действа като болкоуспокояващо.



Събота – жълто

Ананас, праскови, кайсии, жълти чушки, тиквички, сладки жълти ябълки, царевица, кашкавал, мед, бира, яйчни жълтъци.

Царевицата и жълтите чушки са богати на картиноиди – също силни антиоксиданти. Горчицата и куркумата съдържат куркумин – антиоксидант с особено силни противовъзпалителни свойства.



Жълтият цвят е най-успокояващият. Той дава възможност на човек да се концентрира и мисли по-добре, зарежда с прекрасно настроение.

Неделя


Само минерална вода – разтоварващ ден!

Източник: dieti.info