Всекидневната употреба на няколко кубчета тъмен шоколад съществено намалява риска от рак. До тези резултати са достигнали изследователи от САЩ и Италия.
В началото на изследването, в продължение на две седмици пациенти с високо кръвно налягане са употребявали всеки ден по 100 г млечен или бял шоколад. След това той е бил заменен от няколко парченца тъмен, пишат от zdrave.bg
Измерванията на кръвното налягане на всички пациенти показват, че само след 2 седмици показателите на тяхното кръвно са се понижили с 3 до 5 единици.
“Предишни изследвания върху кръвното показват, че понижаването на нивото му с единица намалява риска от смърт в резултата на сърдечно-съдово заболяване с 2%. Т.е. редовната употреба на тъмен шоколад могат да намалят този риск с 6%”, обобщава британския в. “Телеграф”.