В едно интервю актрисата Анджелина Джоли се оплаква, че почти няма приятелки.

Нищо чудно – дори и почитателките й предпочитат да й се възхищават отдалече! Едва ли ще се намери мъж, способен да устои на жената, наречена през 2007 г. от британците „секс-символ на всички времена и народи“. Милиони момичета ежедневно си купуват списания, жадно се взират в снимките й и четат в захлас статиите й, за да разберат какво я прави толкова привлекателна и секси.

Самата Анджелина казва, че е постигнала хармония със себе си, едва когато се е научила да бъде естествена. „Почувствах се красива, когато се снимах в Камбоджа. Бях изпотена, косата ми беше разчорлена, но бях щастлива, чувствах се красива и секси, защото за пръв път бях себе си“. Е, ако звездата някой ден открие собствена школа по прелъстяване, това сигурно ще е един от най-сполучливите й проекти. Че коя знае за мъжете повече от нея?

Първи урок. Опитай всичко.



Смесените гени понякога образуват взривоопасна смес. Така е и в случая с Анджелина Джоли Войт – дъщеря на известния актьор Джон Войт и актрисата Маршелин Бертран. По наследство Анджи получава гените на няколко народа – словашки, немски, франко-канадски, холандски и дори гените на ирокезкото племе. Разбира се дете с подобен наследствен „багаж“ не може да бъде спокойно и послушно. Взривоопасният й характер може би е подлежал на корекция от страна на родителите, но те били твърде заети, за да се занимават с нея.

Маршелин не можела да търпи изневерите на мъжа си и го напуснала, когато Анджи била едва на една годинка. За да издържа децата си, майката постоянно била заета с работа. Детските спомени на Анджелина включват основно семейни скандали и отсъстващи родители. „Мразех целия свят, всички бащи и майки, които изоставят децата си. Не вярвах нито в любовта, нито в приятелството и не очаквах нищо от бъдещето“, описва по-късно чувствата си известната актриса.

С подобно настроение опасният период на „трудната възраст“ на пубертета се превърнал в истинско изпитание. В училище момичето не било прието добре нито от връстниците си, нито от учителите. Дори било записано в група деца, нуждаещи се от психологическа помощ. Точно тогава Анджи отишла за пръв път на погребение – това на дядо си. Ритуалът оставил у нея неизгладими впечатления, Анджи започнала да казва на всички, че иска да стане собственичка на погребално бюро и рисувала кръстове и ковчези в тетрадките си. Тогава се зародили и двете й фатални страсти – към черния цвят и към оръжията.

От 13-годишна Анджи започнала да колекционира ножове. Целите й ръце били покрити с порязвания, но това не й стигало. Тя пробвала различни наркотици, от LSD до кокаин, боядисала си косата ярко-виолетова и вече на 14 години довела у дома гадже, с което живяла две години. Разбира се момчетата й обръщали доста внимание – кой не би се впечатлил от толкова безстрашно момиче? Но в дързостта си Анджи веднъж едва не допуснала фатална грешка.

Заедно с гаджето си тя пробвала сексуални игри с ножове. „Имахме нужда от повече емоции, когато правихме любов, затова се порязвахме един друг. След всяка такава нощ се налагаше да изхвърляме чаршафите си“. Но една от тези игри завършила с прерязване на сънната артерия. Лекарите полагат много усилия за спасяването на пациентката си. Тогава Анджи осъзнава, че всяко увлечение трябва да си има граници.

Следователно: Затова Анджелина се заема сериозно с актьорство. Къде по-лесно й е да преживява различни емоции на снимачната площадка, да умира и да се възражда отново като птица Феникс всеки път. „Имам своите татуировки и своята кожа, но имам и друга страна, която отразяват ролите ми“, казва актрисата.

Втори урок. Сила в отстъпчивостта.



Анджелина започва да се снима за киното на 18 години и тъй като няма нищо против да пробва нещо ново, много от ролите й не я показват в най-добрата й светлина. Джоли не се притеснява да участва и в откровено еротични сцени, спечелвайки си славата на „секс-бомба“. Актрисата шокира журналистите, разказвайки, че й е по-хубаво да спи с фенките си, отколкото с феновете. Но всъщност всичките тези краткосрочни и крепящи се само на секса връзки дават на Анджелина изгубеното още в детството чувство за цялостност и любов.

Според една легенда, гледайки се веднъж във филма „Киборг-2“ Анджи толкова се ужасила от живота си, че поръчала собственото си убийство. Професионалният убиец обаче успял да разубеди момичето. Този слух, както и всички други, е разпространен от самата Анджи. Но все пак се намерил един човек, който не се уплашил от „безумния“ имидж на актрисата. На снимачната площадка на филма „Хакери“ Анджелина се запознава с актьора Джони Лий Милър.

На премиерата на филма връзката им достига апогея си и двамата се женят в свой стил. Младоженката облича за церемонията черен кожен панталон и бяла тениска, на която с кръв е написано името на любимия й. Кървавият ритуал обаче не успява да задържи двамата заедно „докато смъртта ги раздели“. Както Анджи, така и Джони имат твърде много различни увлечения. Двамата се развеждат, но остават приятели. При това актрисата започва да осъзнава, че цялата й показна бунтарщина е малко прекалена и че изобщо не я прави по-силна.

Следователно: Анджелина най-сетне започва да обръща внимание на женствеността си. „След филма „Хакери“ получих редица предложения да играя късо подстригани мъжкарани, облечени в кожа и раздаващи шамари. Но отказах – смятам, че силата може да бъде и много женствена“, споделя по-късно актрисата. Бракът с Джони показва на Анджелина, че един мъж може да бъде привлечен с шокираща показност, но не и задържан. За трайна връзка се иска по-скоро нежност.

Трети урок. Не си търси мъж, а баща за децата си.



През 1999 г. Анджи за пореден път шокира обществото. Тя получава награда Оскар за най-добра женска второстепенна роля във филма „Луди години“. И по време на церемонията толкова бурно изразява любовта си към своя брат, че навсякъде плъзват слухове за тяхна кръвосмесителна връзка. Този път изглежда и самата Анджи се стряска от постъпката си. Може би именно за да опровергае шокиращите слухове тя решава бързичко да се омъжи за втори път.

Новият й спътник в живота не е младо момче като Джони, а опитен циник и женкар – актьорът Били Боб Торнтън. „Когато мисля за Били, направо ми спира дъхът“, казва актрисата. Но въпреки че е много влюбена, тя най-вероятно осъзнава, че този брак няма да продължи дълго. Анджи прави всичко възможно, за да пропъди своя най-страшен демон – самотата. Младоженците се венчават тайно, разменяйки си татуировки и епруветки със собствена кръв. Семейният им живот е не по-малко щур от сватбата – двамата си подаряват за Коледа надгробни плочи и парцели на гробището. На Били му допада този готически спектакъл, но Анджи скоро разбира, че се е уморила от тези глупости и че се е превърнала в заложница на собствения си изкуствено създаден имидж. Игрите със смъртта я привличат все по-малко, актрисата постепенно стига до извода, че нейното щастие се крие другаде.

След снимките в Камбоджа в ролята на Лара Крофт Анджелина за пръв път започва да се чувства свободна. Това е първият филм, в който тя играе самата себе си. Веднъж осъзнала това, тя променя целия си живот.

Следователно
: Анджелина обявява публично, че смелостта не се доказва с глупави екстремни постъпки, а със сериозни и отговорни решения. И подкрепя твърдението си, осиновявайки момченце от Камбоджа, с което се е запознала в един приют. След като легализира всички необходими документи, Анджи влага цялата си енергичност в майчинските грижи за Мадокс. Двамата стават неразделни, в ролята си на майка звездата най-сетне намира хармония със себе си. При това си взима поука и от двата си неуспешни брака. „И двата ми брака не продължиха дори три години. Винаги съм била сигурна, че познавам добре човека до себе си, но всъщност съм го надценявала. В крайна сметка започнах да търся баща за децата си. И го намерих“.

Четвърти урок. Не си оставяй време за кавги.



За пръв път Анджи живее за другите, а не за себе си. Почти едновременно с осиновяването на Мадокс актрисата става посланик на добра воля в Комисията на ООН по проблемите на бежанците. Анджелина посещава с хуманитарни мисии Камбоджа, Пакистан, Еквадор, Танзания и редица други страни. Станала свидетел на ужасни сцени, тя решава да посвети живота си на борбата с бедността. Всичките хонорари, които получава от филмите си, тя дава за благотворителност. „Когато правиш нещо от сърце за другите, без да очакваш благодарност, някой записва това в книгата на съдбата ти и ти изпаща щастие, за каквото дори не си мечтал“, казва тя. И май се оказва права...

На снимачната площадка на хитовия филм „Господин и госпожа Смит“ Анджелина среща мъжа на живота си – хубавеца Брад Пит. Изиграната във филма бурна страст обзема актьорите и в реалния живот. Съобразявайки се с чувствата на съпругата на Пит Дженифър Анистън двамата дълго отричат, че имат интимна връзка. Но бременността на Анджи слага край на този маскарад.

Брад, който отдавна мечтае да стане баща, напуска Анистън. Така се появява най-известната звездна двойка, наречена от феновете „Бранджелина“. Анджи и Брад наистина са неразделни, а семейството им постоянно нараства. До момента двамата имат общо шест деца, като никой от двамата не изключва възможността да имат и нови.

Следователно: каквото и да приказват злите езици, в семейството на „Бранджелина“ цари абсолютна хармония. Е, поне доколкото това е възможно, имайки предвид огнения характер на двамата съпрузи. „Брад е домакинята вкъщи“, смее се нежно Анджи и разказва как Пит прави палачинки за закуска на цялото семейство.

Разбира се има и трудни моменти. „Понякога си мисля, че съпругът ми е страхотен. Не знам защо изобщо е с мен. Не знам, дали съм достатъчно добра за него“, споменава Анджи. Но двамата имат твърде много общи черти, за да се разделят. Те заедно се занимават с благотворителност, отглеждат децата си, снимат се във филми, учат се да пилотират самолет. Имат твърде малко време, за да го похабяват в спорове. Може би точно на това се дължи щастието им!