Консумирането на ягоди забавя стареенето и дори предпазва от рак, показва изследване на испански и италиански учени.
Според тях ягодите помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.
За целите на експеримента учените давали по половин килограм ягоди на 12 здрави доброволци в продължение на две седмици.
Те взели техни кръвни проби на четвъртия, осмия, дванадесетия и шестнадесетия ден, както и един месец по-късно.
Резултатите показали, че редовното консумиране на ягоди увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпада (хемолизата) на червените кръвни клетки.
Учените от Политехническия университет в Марке, Италия, и от университета в Гранада, Испания, смятат, че силата на ягодите се крие в съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки, които имат антиоксидантни свойства.
Окислителният стрес може да възникне в процеса на стареене, когато упражняваме физическа дейност и дори при раждане, което показва потенциала на ягодите.
Сега учените искат да изследват дали подобно положително влияние може да окаже яденето на по-малко количество ягоди като например 150-200 гр. и кои сортове ягоди съдържат най-много антиоксиданти, пише БГНЕС.
Как да похапвате ягодите?
Кисело мляко със замразени ягоди