Здравейте, момичета! Едно от на-хубавите зимни преживявания се случват именно в ден като днешния.

За да не забравим за чара на зимата, тя днес като че ли ни показа най-добрата си светлина - чуден пухкав сняг, слънце, което ни стопля и приятни мигове със семейството или с приятелите. Горещо ви препоръчваме да му се насладите и да се отдадете на любимите си занимания!

Много може да се напише за връзката на виното с жените или на жените с виното. Дълго време пазено като строго мъжка зона, днес не са малко дамите, които могат безпогрешно да разпознаят наличие на корк във виното, нещо, което не се отдава на мнозина от мъжкото съсловие. И това не е случайно. Нежната половина на човечеството се слави с много по-добро обоняние, развило се през годините с цел опазване здравето на поколенията. Но.. да надникнем в историята от самото начало на човешкия произход.

Адам и Ева, скъпи момичета, са били изкушени от ябълката, но не са познавали виното, то е било напитката на боговете. Следващите поколения започнали да експериментират с гроздето и да си доставят божествени удоволствия, подражавайки на боговете, в които вярвали.

Жените в древен Рим са били строго наказвани, изпращани на заточение, дори убивани, ако са употребявали вино, докато за по-свободолюбивите гали ( народ, обитавал днешна Франция) консумацията на вино от жените е било нещо обичайно.

По-късно в Библията, по-точно в Стария Завет намираме информация, в която се вижда, че на жената не е било разрешавано да яде плода на лозата, нито да пие виното, произведено от нея. По-късно с приемането на Новия Завет и с покръстването виното става символ на религията за всички вярващи, представляващо кръвта на Христос. По-късно през 17 век , виното става още по-популярно, елегантно се сервира в кралските дворове, а простолюдието , включително и женската половина пие вино в глинени съдове, но можем да кажем, че ...без мярка. В последвалата романтична ера, жената е трябвало да изгради образа на крехко създание и консумирането на вино не се вписвало с идеалния женски образ. Виното става „запазена марка” за жените от улицата, които с лекото си поведение подканвали мъжките представители в онези по-особени места.

Но ето, че настъпва ерата на феминистките и пиенето на вино , както и цигарата, тези толкова мъжки за времето си атрибути, поставят наравно мъжете и жените. Това навлизане на жените на пазара на вино принуждава производителите да се замислят все повече за продуктите, които предлагат и да ги направят предизвикателни за нежната половина на човечеството. От повечето изследвания става ясно, че докато мъжката консумация на вино се запазва за последните години, то все повече дами отдават почит на бакхусовата напитка. Знаейки за здравословния ефект на умерената консумация и идеалното допълнение към хубавите ястия, днес дамите са тези, които избират вината за вкъщи и се осмеляват да поръчват в ресторанта..


В прекрасния снежен ден, мили дами, ви съветваме да се отдадете на малки кулинарни изкушения, гарнирани с чаша от любимото ви вино. Понякога само това е достатъчно, за да се почувстваме прекрасно, а ако сме и в компанията на любимите ни хора, уикенда ще остане незабравим!