10-тият юбилеен гей парад в София блокира столицата не само заради засиленото полицейско присъствие, но и заради опашките от желаещи да присъстват на събитието. Заради мерките за сигурност всички участници в прайда бяха пропускани през няколко пункта към Паметника на съветската армия, където се събираха защитниците на правата на хомосексуалните. Миналата година участниците в събитието са били 2500 души, тази година според организаторите бройката ще бъде надхвърлена. Освен българи, към парада се присъединиха и много чужденци, както и кукери.

Три антигей шествия се проведоха в София по време на прайда, а в Бургас имаше манифестация в защита на семейните ценности.

Междувременно десетки хиляди се събраха на гей парад в Тел Авив - най-големият подобен в региона. Израелският град е смятан за средиземноморската столица на гей туризма. Танцьори, украсени платформи и знамена в цветовете на дъгата изпълниха улиците на Тел Авив. Темата на 19-ото издание на парада беше бисексуалността. Според местните власти гей парадът е събрал близо 200 хил. души.

Четете още: Какво не знаем за гей парадите по света и у нас?