Няма да се заблуждаваме - в живота на всяка жена има няколко точки на крайна промяна на навиците. Едната е при първото заживяване заедно с мъж, втората е при сключване на брак, третата - при раждане на първото дете... Но със сигурност една от тези точки е преминаването от безгрижните 20 към по-отговорните 30 години. Ето някои неща, за които (почти) трябва да забравите, когато първата цифра от възрастта ви вече е 3.

Да искате пари от родителите си. Не е редно, не е нормално, макар и понякога да не виждате друг изход. Понякога е по-добре да вземете малък кредит (макар и с лихва) пред това да се надявате родителите ви да ви спонсорират, сякаш още сте в гимназията. Замислете се - независимо дали те работят или са пенсионери, вие (в 99.9% от случаите) получавате повече пари от тях.

Да живеете от заплата до заплата. Това е много лош навик. Би трябвало вече да сте овладели прекаленото харчене и дори да имате спестявания. Ако започнете да си правите план-сметка в началото на всеки месец, ще установите, че ще ви останат пари за дребни глезотии, макар и рядко.

Да очаквате рицар на бял кон да се появи и да реши всички проблеми в живота ви. Да, приказките, които сме слушали и чели като малки, са ни разглезили. И в никакъв случай не би трябвало да имаме очаквания един мъж да се превърне в наше спасение и център на вселената ни.

Да сменяте импулсивно работните места. Би трябвало вече да сте достатъчно отговорни спрямо себе си, независимо дали сте семейни, и да не рискувате собствения си бюджет заради моментни емоционални състояния или дори дребни кризи на работното място. Трудностите каляват или, както е казал, Ницше: Което не ни убива, ни прави по-силни.

Да не ходите на редовни профилактични прегледи при гинеколога. Има жени, които решават веднъж на няколко години да посетят гинеколозите си, не се шегуваме. Дано никога не ни се налага да го разберем по лошия начин, но някои проблеми могат да ескалират изключително бързо, а периодичните прегледи могат да уловят много заболявания още в зародиш.

Да пиете прекалено много на офис-партито. Ако работният ден/седмица са били наистина тежки, има кога и къде да се отпуснете с коктейл в ръка, но това в никакъв случай не бива да се случва пред колегите и началниците ви - знаете колко бързо могат да се разпространят клюки за вас, а това може да доведе дори до уволнението ви.

Да си купувате дрехи с един размер по-малки, защото сте уверени, че ще отслабнете. Това обаче съвсем не значи да си взимате по-голям от настоящия ви размер. Изпробвайте дрехите винаги, преди да ги купите и преценете дали са ви комфортни, без да се самозаблуждавате или надявате, че магически ще свалите 7-8 килограма.

Да флиртувате с мъже, само защото "е забавно". Не е. А това ще ви изгради лошо име както сред въпросните мъже, така и сред приятелките ви.

Да се обличате сякаш сте с 10 години по-млади. Нека напомним: вече не сте на 20. Тогава може и да е било окей да ходите през лятото с ултратясно потниче и пола с дължината на колан - сега вече това не е предизвикателно, а понякога си е направо унизително и дори смешно.

Четете още: Още десет златни правила в етикета за всяка дама