Автор
Кристина Кирова

And all that jazz пак в Боровец: Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" започва на 4 август със собствен химн

Второто издание на Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец ще започне на 4-и август, но този път със собствения си химн, написан от Ангел Котев и ще прозвучи в изпълнение на Бигбенд Благоевград.

Уютният планински курорт Боровец ще бъде домакин на музикалния форум, продължение на делото на покойния д-р Емил Илиев - основател на легендарния Международен джаз фестивал в Банско, за втори път, а преди дни д-р Таня Илиева даде пресконференция за тазгодишното издание.

Основната концепция на музикалния форум, която беше наложена в Банско от д-р Илиев, се запазва и в Боровец – подпомагане развитието на летния туризъм в традиционно зимен курорт чрез провеждане на мащабно музикално събитие, привличащо меломаните и туристите през летните месеци в планината. Като новата локация има още предимства - намира се съвсем близо до София и до забележителности като Цари Мали град, римските останки, Художествената галерия, девическия манастир, в близост е до град Самоков.

Боровец е отлична дестинация за летен планински туризъм - предлага възможности за спорт, отдих, а от 4-и до 9-и август меломаните ще се насладят на великолепната програма, която предлага Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев".

Радостно е, че на сцената на Джаз фестивала в миналото му издание са преминали над 100 музиканти – международни изпълнители от 6 държави и България. Музиканти от световна величина като Джулиан Марли, Влатко Стефановски и Юнг су Чой тайни оркестър отново дадоха заявки за участие в бъдещи издания на музикалния форум. И тази година програмата ще бъде впечатляваща и цяла седмица в Боровец ще бъде нестихващ празник на джаза.

Водещи на музикалния форум ще бъдат известният радиожурналист, познат от предаването „Зона за рок и джаз“ в БНР Николай Захариев и на режисъорът Борис Панкин. Тази година ще има и ко-водещи, които ще забавляват публиката с любопитни факти и разиграване на награди в игрите на въпроси. Това са десетокласниците Лилия Илиева от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ и Светлозар Димитров от Американския колеж в София.

Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ през 2023 г. ще протече в 6 фестивални вечери с три концерта на вечер. Програмата на музикалния форум, обхванала всички стилове на джаз музиката, ще задоволи всякакви музикални вкусове.

Празничното откриване ще бъде на 4-и август от 19 ч. с химна на фестивала, който ще прозвучи за пръв път. Начало на фестивала ще сложат музикантите от Бигбенд Благоевград, които са любими на почитателите на джаза в България. Към солистките на бенда – Христина Кацарска и Мариана Костова, ще се присъедини и победителката в музикалния формат „Гласът на България“ от 2022 г. Жаклин Таракчи, с което за пореден път създаваме възможност за изява на млади музикални таланти.

Градусът на доброто настроение ще бъде поддържан и от талантливите ученици на Михаил Йосифов с новия им проект, като вокалистите Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова ще ни представят най-доброто от репертоара на музикалната формация.
За запомнящо се откриване на фестивала ще се погрижи британската певица Манал Ел Фейтури, която под акомпанимента на VSOP (Varna Swing Orchestra Project) ще ни представи концерта си „Трибют към Уитни Хюстън“ с незабравимите песни от филма „Бодигард“ на великата американска певица Уитни Хюстън.

През следващите фестивални вечери ще имаме удоволствието да чуем емблематични гласове в джаза, сред които Васил Петров, Роберто Фонсека, Jive Aces, етноджаз формацията "Джазаница" и световноизвестната група Matt Bianco.

"В качеството ми на директор на музикалния форум, да изкажа нашата изключителна благодарност към ръководството на Община Самоков и курортния комплекс Боровец, които направиха възможно продължаване на делото на д-р Емил Илиев и съхраняване на създаденото от него", изрази благодарността си към Община Самоков д-р Таня Илиева.

Четете още: Доктор Таня Илиева: жената, за която тепърва ще се говори много в джаз средите, открива днес "Международния джаз фестивал Емил Илиев"