Автор
Антония Михайлова

Боб Марли: Най-красивата извивка в женското тяло е усмивката

Днес се навършват 78 години от рождението на незабравимия Боб Марли. Легендарният реге изпълнител, който си отиде на 36, но остана в историята на музиката като човека, популяризирал регето извън родината си Ямайка.

Няма човек, без значение на каква възраст и каква музика слуша той, който да на е чул и да не се е влюбил в песен на Марли.

Дори и днес - четири десетилетия след смъртта му, реге звездата, кралят на този жанр, превърнат от него в житейска философия, продължава да бъде идол в сърцата на милиони фенове, да бъде вдъхновение за безброй музиканти по целия свят.


Робърт Неста Марли е роден през 1945 г. в селцето Найн Майлс в Ямайка. Баща му е бял, а майка му – цветнокожа. Десетгодишен Боб остава без татко и заминава с майка си за столицата Кингстън. Там попада под влиянието на Джо Хигс, който го открива за музиката и го посвещава в растафарианството, религиозно течение, пряко свързано с регето. Марли записва първите си песни – „Judge Not“ и „One Cup of Coffee“ през 1962 г., но не привлича вниманието на продуцентите.

По-късно, заедно с Бъни Ливингстън и Питър Макинтош, формира ядрото на групата The Wailers, в която е лидер, пее и пише текстовете на песните. Бандата издава първия си албум „Catch A Fire“ едва през 1973 г., последван от „Burnin'“, които правят Марли и The Wailers известни. Успехът обаче води до разпадането на групата и всеки от музикантите опитва солокариера.

Всъщност регето е уникалната музика на Ямайка, но корените ѝ идват от нюорлеанското арендби. А културата, чийто вдъхновител и разпространител е Боб Марли, е култура на толерантността. Чрез музиката си легендарният композитор и певец се опитва да обедини политическите сили в Ямайка и да каже на света, че хората се раждат равни и всеки има право на достоен живот. Това го прави уникално обичан и до днес.

В чест на Боб Марли ви предлагаме шепа мъдрости, гребнати от съкровищницата на неговата безсмъртна житейска философия:

"Твърдо вярвам, че само веднъж в този живот може да намериш някого, който да преобърне света ти напълно!"

"Футболът е музика, футболът е свобода."

"Може да не си първият мъж в живота ѝ, нито последният, нито единственият. Тя е обичала и преди, може би ще обича отново… Но ако тя те обича сега, какво друго има значение? Тя не е перфектна, ти също не си... и е възможно двамата никога да не сте перфектна двойка. Но ако тя може да те разсмее, да те накара да премисляш и признава, че е човешко да се греши, дръж я и ѝ дай всичко, което можеш! Тя може да не мисли за теб всяка секунда от деня, но ти е дала част от себе си, която знае, че може да разбиеш - сърцето си. Така че не я наранявай, не я променяй, не я анализирай и не очаквай от нея повече, отколкото може да ти даде. Усмихвай се, когато те прави щастлив, когато те ядосва – кажи ѝ, а когато я няма… ще ти липсва."

"Обичай силно, защото когато има любов, трябва да се държи. Защото перфектни половинки не съществуват, но винаги има един човек, който е перфектен за теб."

"Неща, които никога преди не са те интересували, започват да те палят, само защото знаеш, че са важни за този човек, който е толкова, толкова специален за теб."

"Кой си ти, че да ме съдиш? Знам, че не съм перфектен и не живея, за да бъда такъв, но преди да започнеш да ме сочиш с пръст, се увери, че ръцете ти са чисти."

"По-добре е да се бориш за свобода, отколкото да бъдеш затворник цял живот."

"Някои се радват на дъжда, други просто стават мокри."

"Отваряш сърцето си, знаейки, че то може да бъде разбито един ден, и докато го правиш, разбираш какво е любов и радост, за каквито никога не си мечтал."

"Истината е, че всеки един човек ще те нарани. Просто трябва да намериш тези хора, заради които си струва."

"Животът е един голям път с много знаци.Така че, когато преминавате през коловозите, не усложнявайте ума си. Бягайте от омразата и ревността."

"Докато цветът на кожата не играе същата роля, каквато цветът на очите, ще цари война."

"Най-красивата извивка в женското тяло е усмивката."

Четете още: Долорес, винаги ще бъдеш мой идол!