Автор
Антония Михайлова

Честит Международен ден на танца! Да си спомним за 8 от най-великите танцьори на всички времена

„Танцът не е само техника. Танцът е преди всичко душа”, казва великата балерина от миналото Ана Павлова. Танцът, бихме добавили ние, е изразното средство, което изкарва на повърхността всички вътрешни терзания, мисли, емоции и копнежи, всичко онова, което може да бъде разказано и изобразено единствено посредством красотата на движенията и универсалния език на тялото.

В Международния ден на танца си припомняме една малка шепа от най-знаковите имена от света на танца, пред чието изкуство и темперамент можем само да се възхитим!

Ана Павлова

Снимка: Wikipedia

Тя е най-известната руска балерина в света. Ражда се през 1881 г. Учи в Императорското балетно училище и на 17 години прави своя дебют на сцената. Съвсем скоро става и солистка. Едно от най-известните и изпълнения е това на умиращия лебед - танц, създаден специално за нея от балетмайстора М. Фокин по музиката на Сен-Санс. Умира от пневмония малко преди да навърши 50 години.

Айседора Дънкан

Снимка: Wikipеdia

Айседора Дънкан е американска танцьорка от ирландски произход, смятана за основателка на модерния танц. Известна е като балерината, която взриви каноните на класическия балет. Естественост, спонтанност и свобода са елементите, които тя привнася в танцовото изкуство по модел на античните гръцки фигури. Скандализира обществото със своя иновативен подход, танцувайки боса, покрита само с няколко воала.

Животът на Айседора Дънкан е изплетен от трагични събития. През 1913 г. двете й деца - Дедри на 7 и Патрик на 5 загиват при автомобилна катастрофа в Париж, след като колата се преобръща и пада в Сена. През 1922 г. Айседора Дънкан сключва брак с известния руски поет Сергей Есенин, който е убит през 1925 г. Две години по-късно при нелеп трагичен инцидент Айседора Дънкан загива. Докато се вози в автомобила на свой приятел (на 14 септември 1927 г., в Ница, Франция), шалът й се оплита в колелото на автомобила и я задушава, преди шофьорът да е разбрал какво се е случило. Погребана е в гробището Пер Лашез.

Джийн Кели

Снимка: Wikipedia

Едва ли има на този свят човек, който да не е чувал за него – онзи очарователен мъж с бомбе и чадър в ръка, танцуващ под дъжда. Всъщност, говорим за емблематичния холивудски мюзикъл "Аз пея в дъжда" (Singin' in the Rain) и ненадминатото изпълнение на Джийн Кели – една от най-големите и бляскави звезди от Златните години на Холивуд. Актьор, певец, танцьор, режисьор, продуцент, хореограф и новатор, той с такъв замах и майсторство смесва различни стилове в едно, че едва ли ще се намери някой, който да не остане омагьосан от неговите виртуозни изпълнения на сцената.

Михаил Баришников

Снимка: Wikipedia

Роден в Латвия, Баришников учи балет в школата на Ваганова в Санкт Петербург, след което през 1967 г. се присъединява към балета Киров. С всяка следваща изява на балетната сцена той се доказва като един от най-добрите балетисти. Висшият му пилотаж на сцената смайва дори и най-големите критици, които с ръка признават, че Михаил Баришников е сред най-великите балетисти на всички времена.

Жозефин Бейкър

Снимка: Wikipedia

Десетилетия преди имена като Мадона, Джанет Джексън, Бионсе, Дженифър Лопес и Шакира да разтърсят музикалната сцена с неподражаемите си ритми, една друга звезда от епохата на джаза се превръща в явление за своето време. До такава степен, че дори днес нейното име продължава да оказва силно влияние върху съвременния свят на танцовото изкуство. Това е Жозефин Бейкър – една от първите знаменитости от афроамерикански произход. Тя печели сърцата на публиката по света с екзотичния си чар и уникалния си талант – една перфектна комбинация, достатъчна да я изстреля в звездния небосклон от знаменитости със световна слава.

Рудолф Нуреев

Снимка: Wikipedia

Ако има балетист, който успя да накара целият свят да се влюби в него и изкуството му, то това със сигурност е големият Рудолф Нуреев. Едва 20-годишен, роденият в Русия млад танцьор става солист на балет Киров. През 1961 г., след като животът му извън сцената се превръща в предмет на контрол от страна на руските власти, той намира политическо убежище в Париж и започва да обикаля света с трупата на Гранд балет дю Маркиз дьо Куевас.

Според повечето критици техниката на Нуреев не е на висотата на тази на Баришников, но за сметка на това емоционалното му присъствие е оценено подобаващо както от публиката, така и от критиката. И до днес спектакълът "Ромео и Жулиета" в изпълнение на Нуреев и Фонтейн остава една от най-въздействащите и емоционално разтърсващи интерпретации в историята на балета. Нуреев е сред първите жертви на вируса на СПИН. Той напуска света, покосен от коварната болест, през 1993 г. Двадесет и пет години по-късно все още сме свидетели на невероятното наследство, което Нуреев оставя след себе си.

Фред Астер и Джинджър Роджърс

Снимка: Getty/Images

Джиндъжр и Фред – артистичната двойка, която превърна сцената на Бродуей в едно от най-великите и незабравими преживявания за публиката. Балетистите Балачин и Нуриев наричат Фред Астер най-великият танцьор на ХХ век. Американският институт за кино пък нарежда Астер сред петте най-велики актьори на всички времена.

Хоакин Кортес

Снимка: joaquincortes.com

Хоакин Кортес е един от най-великите живи фламенко танцьори. Магнетизъм, екзотика, чар, сексапил – думите не стигат, за да опишем с тях обаянието и талантът на този неподражаем и харизматичен танцьор. Артистичното присъствие на Кортес на сцената е също толкова силно, колкото и в живота. По него въздишат не една или две знаменитости от света на шоубизнеса. Мадона и Дженифър Лопес признаха пред света, че са били лудо влюбени в него, докато Наоми Кембъл и Мира Сорвино са сред жените с разбити от Хоаким Кортес сърца. А самият Кортес неведнъж е казвал: "Танцуването е моята голяма и единствена любов!"

Четете още: Звезди работили в стриптийз барове