Какво ли е да си красив мъж, успешен актьор, магнетичен модел, но половината свят да те определя просто като "мъжа на Моника Белучи"? Само един човек знае отговора на този въпрос и името му е Венсан Касел. И понеже на днешната дата той навършва 51 години, решихме да насочим вниманието ви към прошарения красавец и някои моменти от живота му.

Дебютът му в киното е с филма "Ключовете от рая" ("Les clés du paradis", 1991 година) на режисьора Филип де Брока. Веднага след това става известен с ролята на Винц във филма на Матийо Касовиц – "Омраза" ("La haine", 1995 година). За тази роля Венсан Касел е номиниран за награда Сезар в две категори най-добър дебют в киното и най-добър актьор.

Започва да се снима в големи продукции през 2000 година с филмите "Братството на вълците" на режисьора Кристоф Ган и "Пурпурните реки", където отново работи с режисьора Матийо Касовиц.

През 2004 г. се снима в "Бандата на Оушън 2", а през 2007 г. в "Бандата на Оушън 3". И в двата си партнира с Джордж Клуни и Брад Пит.

През 2008 г. Венсан Касел интерпретира легендарния гангстер Жак Месрин в двата биографични филма на режисьора Жан Франсоа Риши – "Месрин: Инстинкт за смърт" ("L'Instinct de mort") и "Месрин: Обществен враг №1" ("L'Ennemi public n°1"). Тази роля му носи награда Сезар за най-добър актьор, а Жан Франсоа Риши също е удостоен с Сезар за режисура.

През 1999 г. се жени за актрисата Моника Белучи. На 26 август 2013 г. двамата обявяват, че се разделят. По думи на Касел двамата запазват добрите си приятелски отношения и към днешна дата.

Едва през настоящата 2017 година става ясно коя е новата изгора на актьора: 20-годишната нашумяла моделка Тина Кунаки, родом от Тулуза, но е екзотична смесица - майка е сицилианка, а бащата е с родители от Того, но пък е родом от Мароко.

Четете още: Честит рожден ден, Леонардо ди Каприо!