Автор
Woman.bg

„Талантът е способността да вярваш в успеха.“: Да си спомним за гениалния Джон Ленън

На 8 декември, 1980 г., в Ню Йорк е застрелян Джон Ленън, докато се връща със съпругата си Йоко Оно от звукозаписното студио. Убиецът е Марк Дейвид Чапмън, един от заклетите му фенове.

Той е един от гениите на световната поп и рок музика, известен като създател и член на легендарната група „Бийтълс“. Ленън се превръща в една от най-влиятелните фигури на ХХ в., наложили ново звучене в световната музика, а песните му си припяваме и до днес.

Джон Ленън е интересна личност с вълнуваща история. Още в училище той разкрива и друг талант, освен свиренето и пеенето. В гимназията Джон обожава да рисува карикатури и бързо е забелязан от учителите си. По това време той не се радва на добър успех в училище и често има проблеми заради бунтарския си нрав.

Но години по-късно, благодарение на музиката и на срещата му с Пол Макартни, той намира духовното си щастие, а не след дълго и световно признание. Джон Ленън се превръща в знаменитост, след като с Пол основават групата „Бийтълс“, която успя да промени облика на музиката през 60-те. Едни от най-големите хитове, написани от Джон, са: „All You Need Is Love”, “Imagine”, “In My Life”, “Help”, “A Hard Day`s Night” и много други.
 

Разбира се, както всеки велик творец, така и Джон Ленън е проявявал и странните си страни. Например един от първите мениджъри на „Бийтълс“ разкрива, че Джон често обичал да заспива в стар ковчег, вместо в леглото си. И между другото е бил пристрастен към играта „Монополи“ и я е носил навсякъде със себе си, дори на турнета.

Колкото и необяснимо да звучи, Джон Ленън мрази гласа си и никога не е бил съгласен да пее, въпреки че е признат за един от най-добрите вокалисти в света. От самото си създаване „Бийтълс“ се радват на широка популярност и обичта на феновете си по цял свят. Следват турнета, записи, клипове и награди, сред които „Грами“ и „Брит“. Те получават признание „Албум на годината“, „Най-добър нов изпълнител“, „Най-добър видеоклип“ и „Награда за цялостно творчество“.

Но през 1970 г. всичко се променя, когато бандата се разпада. В музикалните среди и до днес се твърди, че причина за тъжното събитие е любимата на Джон Ленън – Йоко Оно. Към днешна дата вдовицата продължава да отрича, че носи вина за разпада на „Бийтълс“.
 

След 1970 г. Джон продължава соловата си кариера. Година по-късно излиза албумът му „Imagine”, а едноименната песен се превръща в световен хит и в най-популярната му творба като солов изпълнител. През годините той твори неуморно, заедно със съпругата си и двамата често изнасят концерти. В 1975 г. Джон се отдава на дълга творческа пауза и продължава работа. 
 

В чест на великия музикант ще ви споделим някои от неговите безсмъртни мисли:

„Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове.“

„Талантът е способността да вярваш в успеха.“

„Времето, което си прекарал в удоволствие, не е изгубено.“

„Зад всеки идиот има една велика жена.“

"Не се страхувай да загубиш – ако човекът не е на твоята вибрация, той така или иначе ще изчезне. Страхувай се да бездействаш и да изпуснеш възможност да бъдеш щастлив. Бъди себе си и бъди честен – търси яснота и тогава всичко ще дойде на своето място! Вселената винаги се грижи за теб! Винаги! Бъди честен – с това не се печелят много приятели, но тези, които се спечелят, са безценни."

"Когато отидох в училище, ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш, като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота."

"Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко."

"Мечта, която мечтаеш сам, е само мечта. Мечта, която мечтаете заедно, е реалност."

"Всичко е по-ясно, когато обичаш."

"Всичко, от което имаш нужда, е любов."


Четете още: Истинските истории зад най-известните цитати, които използваме