Автор
Woman.bg

Ето при кого отиде Нобеловата награда за литература 2018

Всеки себеуважаващ се писател мечтае и вярва, че един ден ще бъде удостоен с едно от най-високите отличия - Нобеловата награда за литература. При някои този момент идва рано, при други - след дългогодишни усилия и редица издадени книги.

Днес научихме вълнуващата новина, че най-накрая е връчена наградата за изминалата 2018 г. Припомняме ви, че миналата година имаше прецедент и церемонията по връчването бе отменена. И макар и с известно закъснение, отличието отиде при заслужилия победител. Авторът, който получи Нобелова награда за литература 2018 г. е полската писателка Олга Токарчук. Тя е едно от най-важните имена в съвременната полска и световна литература. Обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество има разкази, романи, есета, критически текстове, сценарии, поезия и пр.

Нобеловата награда съвсем не е единственото ѝ отличие в литературата. Олга е носител и на Man Booker International 2018 за английския превод на „Бегуни“ (Flights), дело на Дженифър Крофт, наградата Нике (четирикратно), наградата на Асоциацията на полските издатели, наградата на фондация Кошчелски и др. През 2004 г. е финалист за международната награда IMPAC, а през 2019-а е финалист за Man Booker International.

Олга Токарчук е любим автор на мнозина заради изтънчения си вкус, невероятните си познания, разказваческия си талант и дълбоките си философски възгледи.

Четете още: Тя рисува с гърди и това ѝ стига