Франция е на път да се раздели с една от най-знаковите творби на Ренесанса - картината на Леонардо да Винчи "Мона Лиза". Идеята е на основателя на агенция "Fabernovel" Стефан Дитенген, който смята, че доходите от продажбата на именитото произведение ще покрие финансовите загуби, предизвикани от пандемията от коронавируса.

В статията, публикувана на страниците на "Индипендънт", се уточнява, че предложението си предприемачът споделя за първи път в интервю за френското футурологично издание Usbek & Rica.


„Франция трябва да продаде тази „семейна реликва” най-малко за 50 милиарда евро. Ден след ден понасяме загуби от милиарди, както децата, които броят, колко време ще пада камъкът в кладенеца, за да измерят дълбочината му”, споделя той и допълва, че краят на кризата е още далеч.

Това не са измислени милиарди и те трябва да бъдат платени. Затова има смисъл да се продаде нещо скъпо за максималната възможна цена. То трябва да бъде такова нещо, че загубата му да се отрази в минимална степен на бъдещето. Картината лесно може да бъде откарана и предадена, но е важно да се постигне споразумение за цената ѝ, която категорично трябва да е достатъчно висока, за да има транзакцията смисъл, изразява становището си предприемачът.

Дитенген препоръчва още шедьовърът на да Винчи да се използва като криптовалута, което ще улесни предаването му на други държави.

От законодателна и техническа гледна точка такова решение има много предимства, смята експертът. То ще даде възможност на Франция и Лувърът да имат власт над всяка стъпка, която се случва около платното така, както винаги е било до сега.

Четете още: Топ 5 на страните, които ще се възстановят най-бързо след края на пандемията