Топ 5 на страните, които ще се възстановят най-бързо след края на пандемията

Пандемията от Ковид-19 разклати сериозно устоите на световната икономика, довеждайки до усещането за тревога и безпрецедентна несигурност за способностите ѝ да се възстанови след последствията от преживения трус, отбелязва Би Би Си. В очакване на края на карантината експерти вече се заловиха да прогнозират до каква степен стопанската система на дадена държава ще намери сили най-бързо да се изправи на краката си и да се отърси от кризата след края на пандемията.

За целта те се базираха на Световния индекс на способносттта на страните да се възстановяват за 2019 г. на застрахователната компания FM Global, който анализира бизнес средата в 130 страни въз основа на фактори като политическа стабилност, социална политика, корпоративно управление, ниво на корупция, верига за доставки, прозрачност в действията на властта.

Съчетавайки класацията с реакцията на всяка страна на коронавируса, изследователите идентифицираха нациите по целия свят, показали най-добра готовност и възможност да поддържат стабилност и устойчивост по време на криза.

1. Дания


С добре изградената си верига за доставки и ниското ниво на корупция в управлението Дания е сред страните, които най-бързо предприеха мерки за социално дистанциране. На 11 март държавата затвори училищата и нежизнено необходимия в този момент бизнес, затвори и границите си за чужденци на 14-и същия месец, когато в страната имаше малко потвърдени случаи на Covid-19. Така разпространението на сезонния грип намаля със 70% спрямо миналата година и това бе определено като сигнал за успешни мерки.

За да подпомогне бизнеса, на 14 март правителството обяви пакет от финансова помощ, който покрива разходи по заплатите на работещите. Мерките - включително плащане на 90% от заплатата на работещите почасово и на 75% от възнаграждението на заетите в засегнатите от кризата сектори - се приветстват като модел за подражание в света, защото по същество "замразяват" икономиката, докато бурята стихне. Но този модел съвсем не е евтин. Очаква се да струва 13% от брутния вътрешен продукт на страната. Страната разчита и на добре развития си фармацевтичен сектор.

2. Сингапур


На втора позиция в списъка е Сингапур. Островният град-държава е нависоко в индекса за 2019 г. (№21) заради силната си икономика, ниския политически риск, добрата инфраструктура и ниските нива на корупция. Благодарение на наложения контрол над разпространението на вируса кривата на Сингапур на картата, отбелязваща ръста по страни, е една от най-плоските.

И тук, както и в Дания, хората имат огромно доверие в правителството си, чиято работа е относително прозрачна относно всяка стъпка, която предприемат за преодоляване на кризата. Голям плюс за страната са силно развитите ѝ технологии. Фирмите бързо и лесно адаптираха работата си така, че служителите им да могат да работят от домовете си, без това да навреди на качеството. Освен това правителството пусна мобилното приложение Trace Together за проследяване на разпространението на вируса, което много сингапурци инсталираха.

3. САЩ


Вирусът се оказа голямо предизвикателство за Ню Йорк. Безработицата в САЩ достигна исторически нива, вследствие на временното затваряне на повече от половината американски щати. Това засегна много ресторантите, търговията на дребно и други заведения, разчитащи на пешеходците за големи обороти. Американското правителство обаче бързо прие стимулиращи бизнеса мерки с цел стабилизирането му. Стратегията за социално дистанциране изглежда, че също дава ефект. Всичко това би трябвало да намали цялостното влияние на вируса и да позволи бързо възстановяване на икономиката.

Възстановяването на САЩ е критично важно за световната икономика. Щатите представляват близо четвърт от глобалния БВП и останалата част от света е силно зависима от това как САЩ ще излязат от кризата. За да подпомогне възстановяването, президентската администрация предложи разделяне на нацията на области, които са по-малко засегнати и да им позволи нормална икономическа дейност. В условията на пандемията от коронавирус здравната система на САЩ е остро критикувана. Но някои смятат, че именно тази криза ще доведе до подобряването ѝ и въвеждането на устойчива социална защита.

4. Руанда


Изненадващо или не, малката централноафриканска държава е в топ 5 на страните с най-добра прогноза за бързо възстановяване. Правителството ѝ може да се справи със ситуацията по много по-добър начин, отколкото в родните ни страни. Благодарение на скорошното повишаване на нивото на управлението си Руанда прави скок в индекса през последните години с 35 точки до настоящото си място - №77 в света и №4 в Африка по способността си да се възстановява икономически от кризи. Най-големият плюс на страната в случая е доброто ѝ позициониране за излизане от този тип здравна криза благодарение на успешното овладяване и опазване на границите си от ебола след избухването на вирусната инфекция в съседно Конго през 2019 г.

С комбинацията си от универсална здравна грижи за населението, медицински доставки чрез дронове и проверки за висока температура по границите Руанда показва висок процент на успеваемост след кризата. Руанда беше и първата страна в Субсахарска Африка, която наложи пълна блокада и вече доставя безплатно храна врата до врата на най-уязвимата част от населението си. Неминуемо туризмът ще бъде тежко засегнат в страната, която е и популярна дестинация, но способността ѝ да ограничи броя на заразените и жертвите я поставя в отлична позиция за бързо възстановяване.

5. Нова Зеландия


Нова Зеландия е страна с изключително високо ниво на управление и система за доставки. Държавата успя да ограничи разпространението на вируса, затваряйки на 19 март границите си за чужденци и спирайки несъществените за справянето с кризата бизнеси, считано от 25 март.

В сравнение с други страни, реакцията на Нова Зеландия беше смела и решителна, но това се отплаща - епидемиолози казват, че тя ще е една от малкото нации, които ще останат "нормални" през следващите седмици.

Четете още: Местата по света, защитени от заплахата на КОВИД-19