Автор
Кристина Кирова

Иван Тенев: Българки, красиви сте! Бъдете, каквито сте!

Той е неповторим майстор на перото, истински бохем и ценител на красивото. На красивите думи и картини, които са неизменна част от дните му и, разбира се, на женската красота, с каквато са известни българките по света. Той е сред най-отличаващите се български артисти, чиито текстове докосват душите ни години наред и легенда на светския живот, а само след дни ще отбележи 70-ия си юбилей с грандиозен концерт на 28-и март в зала 1 на НДК. Той е Иван Тенев! Днес имам честта да си поговоря с него за предстоящото събитие, за музиката и за истините в живота:

- Тази година, само няколко дни след първа пролет, ще отпразнуваме 70 години Иван Тенев. Юбилеите са прекрасен повод да бъдем благодарни и щастливи, но и неизбежно водят до равносметка. Каква е Вашата до този момент – от сцената, от живота?

- Винаги съм казвал, че предпочитам имения си ден пред рождения, защото тогава човек не се чувства длъжен да прави някакви равносметки. За мен, равносметките са прогнози без бъдеще! Понякога виждаме очевидното, едва когато сме готови за него. Ако се замислиш над изминалата година и не се разплачеш от радост или от мъка, смятай че годината е била пропиляна... А аз вече трябва да се замислям над цели 70!

- Разкажете ни повече за концерта, който ще се състои на 28-и март в зала 1 на НДК. Какво е посланието, което искате да предадете на публиката?

- За моя голяма радост и удовлетворение, всички поканени певци потвърдиха участието си с най-популярните си песни по мои текстове и ТО „ ПО ЛЮБОВ“! - какво повече би могъл да иска човек! Посланието е: България и българската песен над всичко! В концерта ще вземат участие Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Георги Христов, Маргарита Хранова, Васил Найденов, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Васил Петров, Петя Буюклиева, Камелия Тодорова, Георги Станчев, Мая Нешкова, Стефан Димитров, Емилия, Панайот Панайотов, Артур Надосян, Сандра Александрова, Теодосий Спасов, групите Сигнал, Фактор и Спринт, Дует ШИК, Тумбаито, Трамвай №5, Николай Урумов и Богдан Томов. Режисьор е Николай Априлов.

- Представете си, че можете да върнете времето назад и да дадете съвет на младия Иван Тенев, за когото тепърва предстои да извърви артистичния си път. Какъв би бил той?

- Бъди, ТИ!

- Спомняте ли си мига, в който усетихте, че създаването на изкуство ще бъде житейската Ви мисия?

- Вероятно, когато превес в живота ми взеха емоциите, защото изкуството, в което няма емоции, в основата си не е изкуство. Хората на изкуството са като пророци, но не винаги ги разбират. А и те не могат да предлагат решения. Не знам дали това, което правя е мисия, но вярвам, че творците са вид избраници свише… Както е казал Св.Тома Аквински:

„Колкото повече са страдали избраниците на небето в земния си живот, толкова по-блажени ще бъдат те на небето. Музикантите ще познаят хармонията. Художниците ще открият мистерията на светлината."

- През последните години животът се промени толкова неочаквано. Кои са важните житейски уроци, които според Вас, научихме и къде откривате вдъхновение да творите днес?

- Научих се - не, заповядах си, ставайки сутрин, когато се погледна в огледалото да си казвам: Здравей, съвършенство! И денят ми започва безоблачно… Както апетитът идва с яденето, така и вдъхновението идва с работата! Имам най-различни недостатъци, но никога не съм бил лентяй и безделник! Цял живот съм спазвал проникновенито: Яжте, пийте, ходете по жени, играйте комар – безделието води до пороци!

- Вие сте автор на текстовете на толкова любими песни на поколения българи, които продължават да звучат. Как мислите, защо вече не се раждат хитове на родната сцена, които да остават във времето, а отзвучават толкова бързо?

- Прохождащите песнопойци са решили, че думичките в една песен са най-незначителната и елементарна част на създадената по тертипа копи-пейст, поредна музикална еднодневка и пишат ли, пишат импотентни словоизлияния. Лошото е, че понякога и нищото иска да се прави на нещо! Ама, нейсе! Някой ден всичко ще си дойде на мястото…

- За усмихнат завършек на разговора ни – какво бихте пожелали на днешната българска жена?

- Според френския певец Саша Гитри - “Всички жени са комедиантки с изключение на някои актриси”. Съвършенството при една жена е достигнато, не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне! Българки, красиви сте! Много сте красиви! Бъдете, каквито сте!