Автор
Ева Григорова

10 цитата от ‘’Отнесени от вихъра’’ - Най-великата любовна история на всички времена!

Свети Валентин вече чука на вратата, а ние вече сме в романтично настроение. Ето защо днес решихме да ви вдъхновим да прегърнете любимия си човек с няколко цитата от романа “Отнесени от вихъра” на Маргарет Мичъл, който неведнъж е определян като “Най-великата любовна история на всички времена”. Той излиза през далечната 1936 г., печели наградата „Пулицър“ през 1937 г. Следват още над 155 негови издания по цял свят, продадени в близо 30-милионен тираж. През 1939 г. по романа е заснет изключително популярният едноименен филм с участието на Вивиан Лий и Кларк Гейбъл.

Класиката разказва за Скарлет О’Хара, дъщеря на заможен плантатор и премеждията ѝ по време на Гражданската война в САЩ. Десетилетия след написването си книгата продължава да вълнува читателите си и документира едно наистина трудно време, белязало цяла нация.

Чрез израстването на своята героиня Скарлет Маргарет Мичъл разкрива как всяка изгубена кауза променя възгледите. От разглезена робовладелка Скарлет се превръща в грижовна и борбена жена, драматично осъзнала смисъла на любовта и живота.

„Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде.“

“Поразително е упорството на жените да запазят веригите, които оковават тях самите!”

“Обещанията се дават, за да се нарушават.”


“Никаква сила на света не може да ни сломи, освен нашата собствена природа, в която е заложено тъй силно да копнеем по неща, изгубени безвъзвратно, и да пазим толкова много спомени.”

"Един път, в настроение да кокетира, тя го запита защо се е оженил за нея и направо се разяри, когато той й отвърна с лукаво пламъче в очите: Всеки човек изпитва нужда от някаква живинка край себе си - било то котенце, кученце или... жена в краен случай."

"Жените са толкова твърди и издръжливи, колкото мъжете не могат и да си представят. Да, винаги съм смятал така, въпреки че от малък ми втълпяват, че жените са слаби, нежни и чувствени създания."

"- Но аз те обичам!
- Там ти е бедата."


“Каквото е счупено – счупено е. И аз предпочитам да запазя спомена за някогашната му красота, вместо цял живот да се примирявам с пукнатини.”

"Обичах те, но не можех да допусна да го узнаеш. Защото ти си жестока към тези, които те обичат, Скарлет. Ти приемаш любовта им и я размахваш ката бич над главите им."

"Ако наистина искаш да го видиш такъв, какъвто е в действителност, съди го поне справедливо. Той е благороден по душа и възпитание човек, озовал се в свят, където не му е мястото, и макар да съзнава, че старанията му са предварително обречени на провал, опитва се да живее по нормите на един погребан вече бит."