Автор
Люблена Папазова

Йоана Буковска: Две слънца ме чакат вкъщи

Точно 18 години, след като направи своя дебют като театрална актриса на сцената на театър 199 в „Есенна соната”, Йоана Буковска се осмели да застане за първи път сам-сама пред публиката. В сряда миналата седмица в София бе премиерата на нейния първи моноспектакъл „Променяне”, който ще има втора премиера след броени дни и в Пловдив-европейската столица на културата. Представлението продължава цели два часа - доста дълго време на пиеса, в която играе само един човек, но текстът и прекрасното превъплъщение на доктор Виолета Захариева от „Откраднат живот” не оставят зрителя да скучае нито за минута.

Буковска решава да влезе в обувките на своя велика колежка-Лив Улман, която ни показва колкото като муза на режисьора Ингмар Бергман и звезда на европейското и американски кино, толкова и като майка, дъщеря и дори внучка. Именно спомените на Улман от приятелството с нейната баба са едни от трогателните моменти в „Променяне”. Неразрушимата връзка между две жени-едната в началото на живота, а другата-в края му е едновременно трогателна и драматична, защото семейството решава да прати бабата в старчески дом. Самотата на възрастната жена в под чужд покрив, където всеки има само спомените си, Буковска предава на публиката с няколко трепвания на очите и обрани жеста, дори без да става от стола си, но историята дълбоко развълнува всички зрители в залата на Нов театър НДК. Между другото, тя се пукаше по шефовете и дори охраната внесе допълнителни столове, за да може всички желаещи да гледат представлението. Въпреки това, някои насядаха и но земята.


Преди няколко години Буковска напусна Военния театър, където бе на щат и реши да стане свободен артист. Една от мечтите й била да направи моноспектакъл по автобиографичната книга на Улман, но успяла едва днес. Представлението съчетава похвати на кино и театър в едно-докато актрисата споделя мислите на Улман от сцената, зад гърба й се прожектират интерактивни кадри, които пренасят публиката в Холивуд или родината на Улман Норвегия. Буковска и екипът й трудно намерили зала, която да позволява смесването, пък и в представлението има още една новост-зрителите могат да гледат през мобилните си телефони в определени моменти. Буковска признава, че има много общо със звездата от „Сцени от един семеен живот”. „Моят образ се опитва да стигне до дъното на душата на една актриса, една жена, един човек, една майка, която се опитва да бъде майка и актриса. Нещо, което самата аз се опитвам- да жонглирам, откакто имам моите две слънца вкъщи. Както казва режисьорът Гергана Димитрова, нашият спектакъл си го представете като глава лук.

Има различни люспи и всяка люспа се обелва, обелва, обелва, докато стигнеш до сърцевината. Това е нашата амбиция, надявам се, че сме я постигнали. Един много личен, много проникновен и много истински спектакъл. Опитваш се да махнеш ролята на актрисата, представяйки я чрез актрисата. Това е много сложна задача“, сподели звездата на българското кино и театър. Припомняме, че през август 2012 година Буковска роди близнаци, чиито имена били измислени отдавна. Те се казват Любомир и Вяра. „Аз и съпругът ми мечтаехме да имаме близнаци. И чудото се сбъдна. Колкото и несериозно да звучи, вярвам в чудеса", не скри преди време Буковска.

Четете още: BG звездните майки на 2018-а