Автор
Woman.bg

Раждането със секцио увеличава риска от помятане!

Световната здравна организация изрази загриженост относно поголовно растящия брой на ражданията със секцио, без нужните медицински показатели за извършване на операцията.

Факт е, че напоследък все повече майки избират да посрещнат рожбата си на бял свят не по пътя на естественото раждане, а посредством методите на цезаровото сечение, без второто да е наложително поради здравословни причини.

По данни на международната организация през последните години в някои страни от Югоизточна Европа броят на ражданията със секцио се е увеличил с близо 50%.

В същото време науката не разполага с абсолютно никакви доказателства относно наложилото се схващане, че когато подобни процедури надвишат 10% от ражданията, намалява детската смъртност.

СЗО предупреждава още и за рисковете, на които милиони жени подлагат своето и здравето на бебето при раждане с цезарово сечение, когато то не се налага от медицински показатели. Експертите от организацията са категорични, че споменатата операция крие сериозни опасности за майката и за новороденото.

Доказано е, че след раждане със секцио при родилката се увеличават рисковете от помятане при следващи бременности.

Не са малки и негативните последствия, които цезаровото сечение носи и за бебетата. Установена е връзка между секциото и хоспитализацията в отделенията за интензивна терапия на новородените.

Бебетата, родени с този вид операция, имат склонност към развитие на астма и затлъстяване, предупреждават още медицинските експерти.

Четете още: Защо естественото раждане е по-добро? Специалист разкрива!