На днешната дата през 1974 година в Лос Анджелис, Калифорния се ражда един от най-талантливите актьори на нашето съвремие - Леонардо ди Каприо.

Малцина знаят, че той е кръстен на Леонардо да Винчи. Причината? Майката на звездата се намирала в художествена галерия, докато била бременна, и когато се възхищавала на една от картините на известния художник, усетила първото ритане на бебето. Решила, че това е знак да кръсти бебето си на гения.



Лео получава първата си роля, когато е едва на пет. Но за малко да бъде изхвърлен от продукцията, защото е прекалено палав. Когато е на 10, агентът му го съветва да смени името си на Лени Уилямс, за да може по-лесно да пробие в света на киното. За щастие Лео не се вслушва в съвета му.

През детските и тийнейджърските си години той участва в редица сериали. Първият му филм е нискобюджетния Critters 3. Звезда го превръща ролята му в "Защо тъгува Гилбърт Грейп", за което превъплъщение получава и номинация за "Оскар".

Като дете страда от обсесивно-компулсивно разстройство. Отключва го отново по време на снимките на лентата "Авиатор".



Към днешната дата Лео е един от най-скъпо платените актьори и получава средно по 20 милиона долара за филм. Въпреки това не обича излишното пилеене на средства, затова и към днешна дата не лети с частен самолет, а си купува билети за полети икономична класа.

Факт, който е слабо известен, е, че Лео има дете. По време на снимките на "Кървав диамант" се запознава с момиченце, останало сирак, и решава да го осинови. Не я взима със себе си в САЩ, но всеки месец изплаща издръжка и двамата редовно се чуват по телефона.

Актьорът участва и активно в разнообразни благотворителни каузи - от даряване на 3 милиона за тигрите в Непал, през отделяне на милиони за жертвите на урагана в Хаити до отпускането на 15 милиона за спасяване на планетата.

Звездно трио: Лео, Брад Пит и Куентин Тарантино от "Имало едно време в Холивуд".

Също така заедно с Кейт Уинслет заплаща медицинските нужди на Милвина Дийн - последната оцеляла пътничка от Титаник.

Актьорът има шест номинации за "Оскар" – една за продуцент и пет за актьор. Дълго време обаче така желаната статуетка все му се измъкваше. Това породи недоволство сред кинолюбителите и дори се появи смешка, гласяща, че някой ден ще се създаде филм за Леонардо ди Кпарио и главният герой ще вземе "Оскар". Но не и Лео.

Все пак актьорът съвсем заслужено се пребори за наградата. През 2016-а година тя му бе връчена за ролята му във филма "Завръщането".



За личния живот на актьора се знае малко. Но едно е видно за всекиго - що се отнася до жени, Лео определено си има тип и той е включва само и единствено с супер модели... повечето от тях руси. Сред по-известните му приятелки са Жизел Бюндхен, Бар Рафаели, Един Хедъртън, Тони Гарн и Кели Рорбах.