Автор
Кристина Кирова

Летният рай в Боровец: Джем сешъни до зори, джаз академия за деца и много танци ни очаква на Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" ще се проведе за втора поредна година в Боровец. Празникът на музиката ще бъде открит на 4-и август и ще продължи цели 6 вечери.

Освен че между 4-9 август, от 19 ч. на площада публиката ще се наслаждава на цели 3 концерта, джазът ще продължи и до малките часове на нощта в съпътстващата програма. За всички меломани, които искат да се наслаждават на надсвирването на музикантите от съответната фестивална вечер в компанията на любими хора и приятели, ще се провеждат джем сешъни от 23 ч.

Лятната джаз академия за деца ще води Виолета Ангелова – музикант и певица, която ще въведе подрастващите в същността на джаза, ще им разкаже за стиловете, известните музиканти, основоположниците на това елитарно изкуство, инструментите, които ще използват, създаването на музикални интерпретации върху основа на музикална тема. На децата ще се даде възможност да задават въпроси и да отговарят на въпроси по темата, както и да направят рисунки на тема `джаз`. Всички участници в детската джаз академия ще получат сертификати и ще имат възможност да изпеят или изсвирят по нещо.

В рамките на съпътстващата фестивална програма организаторите на джаз фестивала са планирали среща на обществеността на град Самоков и туристите в курортния комплекс Боровец с писателя Георги Господинов, който ще бъде специален гост на музикалния форум. Срещата ще се състои на 5 август от 11.30 ч. в Художествената галерия на град Самоков.

Основателят на Международен джаз фестивал в Банско, д-р Емил Илиев ще бъде посмъртно удостоен с ордена „Св. св. Кирил и Методий“ за изключителни заслуги в областта на медицината и културата в България.

Наградата на името на д-р Емил Илиев отново ще бъде раздадена в три категории:
• за млад джаз изпълнител
• за оркестрови изпълнения
• за международен изпълнител/или група
По традиция организаторите предвиждат ежедневни пресконференции с всички участници във фестивала от България и чужбина.

Четете още: And all that jazz пак в Боровец: Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" започва на 4 август със собствен химн