Автор
Антония Михайлова

Лучано Павароти – големият трубадур, който вярваше, че музиката ще спаси света

Неговият глас не може да бъде сбъркан с никой друг. Нито харизмата, нито поведението му на сцената, нито талантът му имат аналог. Защото името му е Лучано Павароти – трубадурът, който възроди операта. Човекът, който надскочи определението тенор, излезе извън ограниченията на оперното пеене и се превърна в титан на попкултурата!

Лучано Павароти, наричан Големия, един от най-великите лирични певци на всички времена, и несъмнено най-популярният от дните на Енрико Карузо насетне, е роден на 12 октомври 1935 година в Модена, Италия.



През 90-те години, благодарение главно на него, оперната музика, която по принцип се смята за елитарна и достъпна повече за богати, докосна сърцата и на всички онези, които никога не бяха пристъпвали през прага на оперен театър.

На 6 септември 2007 г., на 71-годишна възраст, колосът на оперното изпълнителско изкуство – Лучано Павароти, си отива от този свят, оставяйки след себе си незаличима следа от бляскавата си кариера.



Почитаме неизмеримия му талант с фрагменти от негови мисли и откровения за операта, живота и любовта:


"Аз съм много обикновен човек. Въпреки всичко, което ми се е случвало, аз се стараех да остана обикновен човек – такъв, какъвто започнах."
"Павароти: Моят свят" (1995)

"Всеки ден си напомням за всичко, което ми е било дадено… Когато пеете, вие никога не знаете кога може да загубите гласа си и това ви кара да цените времето, през което все още пеете хубаво."
"Павароти: Моят свят" (1995)



"В операта, както при всяко изпълнителско изкуство, за да бъдете търсен и да налагате високи хонорари, трябва да бъдете несъмнено добър, но също и известен. А тези двете са съвсем различни неща."
"Павароти: Моят свят" (1995)

"Като форма на изкуството операта е рядко и забележително творение. Според мен тя изразява човешката драма така, както не може да бъде изразена по никакъв друг начин, или поне не така красиво."
"Павароти: Моят свят" (1995)



"Нищо от това, което ми се е случвало, не ме е карало да се чувствам мрачен или потиснат. Аз обичам живота си."
"Павароти: Моят свят" (1995)

"Мисля, че най-важната характеристика, която притежавам, е, че когато включите радиото и чуете, че някой пее, вие знаете, че това съм аз. Не бъркате гласа ми с никой друг."
Ню Йорк Таймс, 7 септ. 2007

"Аз правя хората щастливи. Мисля, че Бог е целунал моите гласови струни."

"Мисля, че живот в музиката е красиво прекаран живот и аз именно на нея съм посветил целия си живот."


"Мечтая да се събудя веднъж отслабнал с 20 кг и да летя!"

"Музиката е удивително средство, което може да съедини хората заедно, да разруши всички бариери. Хората, особено днес, се нуждаят от нещо позитивно. Спортът и, разбира се, музиката ще спасят този свят."

Четете още: Не посягайте на Доминго! Европа не е Холивуд!