Автор
Кристина Кирова

Любо Киров пред Woman.bg: В мен има много рокендрол, хората не познават тази моя страна

"Восъчен герой" е името на най-новата песен на Любо Киров, която показва една много по-различна негова страна. Тя представя онзи рокаджия, който винаги е живял в душата на Любо Киров и е смела стъпка напред, с която певецът доказва за пореден път, че диктува правилата. В прохладната неделя вечер, в рамките на Sofia Summer Fest, се състоя премиерата на видеоклипа към "Восъчен герой", а освен че екипът ни имаше удоволствието да присъства на този празник на музиката, имаше и още по-голямото удоволствие да си поговори с Любо за истините в изкуството, както и за мечтите на един от най-успешните музиканти на българската сцена през последните две десетилетия. Ето какво сподели той, специално за читателите на Woman.bg:

- Днес е премиерата на новия ти видеоклип към песента "Восъчен герой". Тя е много специална за теб, защото е много по-различна от всичко, което си правил досега. Разкажи ни за песента и за видеото.

- Изключително силно рок присъствие има в парчето "Восъчен герой". Видеото подкрепи звученето - Валери Милев направи изключителен екшън видеоклип, който е в стила на трилърите от 70-те години. Придаде много рок чар на всичко. В мен винаги е имало рокендрол. Хората не ме познават като рок певец и аз не бягам толкова далеч от себе си с тази песен, колкото в нюансите на това парче звуча много по-рок. Музиката, която съм харесвал през годините, по някакъв начин се е обединила в това парче. Тази песен представя надградения Любо Киров. Аз винаги съм имал рокендрол поведение в живота си, аз не съм типичния поп певец. С "Восъчен герой" всичко дойде на мястото си.

- Имаш ли мечта, която все още не си сбъднал, но предстои да сбъднеш?

- Бих направил убийствен рок албум и винаги бих се "заяждал" със стереотипите, които хората си създават. Искам да направя така, че хората на изкуството в България да се учат от мен - вярвам, че артистът трябва да задава дневния ред и не трябва да се съобразява с това, което се очаква от него да бъде чуто. Артистът трябва да рискува и понякога да прави неща, които само и единствено на него му харесват. Днес мисля, че е точно такъв момент.

- Любо Киров - това е името, което ти успя да превърнеш в марка за качество. За хубава, стойностна музика на българската сцена, която остава във времето. Нито веднъж не направи компромис с изкуството си в името на това да се харесаш на публиката. Как го правиш толкова години?

- Много е лесно. Не си позволявам да правя това, което не харесвам. Не си позволявам да бъда занаятчия в музиката или да бъда шут, който изпълнява очакванията на хората. Имам твърда публика, която харесва всеки мой експеримент. Моите хора ме следват повече от 20 години и стават все повече и повече.

- Разкажи ни за началото. Какво беше то за теб - цяла България заобича теб и група "Те" още с първата ви песен.

- Преди 20 години беше по-трудно да пробиеш, отколкото сега, защото тогава имаше много малко телевизии, които въобще не пускаха българска музика и нямаше интернет. Ние сме имали толкова малко поле за изява и толкова малко платформи да бъдем видени и чути. Сегашното положение за музикантите е прекрасно, защото могат да направят публика, като споделят музиката си във всички социални мрежи. С "Те" пробихме много бавно. Зад първата ни песен има години свирене по гаражи и тавани, глад, всички трудности на студентския живот. Не съжалявам за нищо от това, но пробивът ни стана бавно. Аз изгрях на 26-27 години. Има световни звезди, които на тази възраст вече приключват с кариерата.

- Какво би казал на Любо от тогава?

- Бих му казал да бъде още по-смел, отколкото е бил.

Четете още: Стотици гледаха на живо премиерата на новото видео на Любо Киров „Восъчен герой“