Автор
Люблена Папазова

Любо Нейков на 48: Аз съм привърженик на брака, защото носи очарование

Любимият ни актьор Любомир Нейков, който днес празнува рожден ден, е много зает с най-новата постановка, в която участва, но без надувки прие да отговори на въпросите на Woman.bg. Премиерата на „Женитба” на Гогол с режисьор Лилия Абаджиева е на 9 февруари в театър "Сълза и смях", а билетите за първото представление в столицата вече са разпродадени. На сцената Нейков си партнира със Станимир Гъмов, Румен Угрински, Роберт Янакиев, Моню Монев, Албена Павлова, Снежана Макавеева.

Вижте какво сподели Любо Нейков, който не крие, че е претрупан от ангажименти, но винаги намира време за любимата си дъщеря Анна и съпругата си Гинка, с която са заедно от 24 години.

- В „Женитба” играете с ваши приятели и творчески партньори като Станимир Гъмов, с когото сте били съквартиранти, докато сте учили в театралната академия, както и с Албена Павлова, с която снимахте в „Столичани в повече”. Това ли е рецептата за успешен спектакъл?

- Принципно, без притеснения ходя на кастинги за роли в киното. В театъра обаче получавам покани, какъвто е и случаят с "Женитба". Голяма привилегия и чест е да работиш с хора, с които се познаваш, а едновременно с това е и много забавно. С някои колеги обаче се срещам за първи път - например с Моньо Монев, а също и с младите Снежана Макавеева и Васил Витанов. Следя кариерата на младите актьори и винаги съм готов да подам ръка. Много е хубаво и заразително да си партнираш с тях и да се опиташ да им предадеш част от своя опит, пък и ти да вземеш от тяхната енергия и любов. По някакъв начин те ме връщат в моята младост.



- Гогол определя „Женитба” като „невероятно събитие в две действия”. Женитбата в България в днешно време стана ли невероятно събитие?

-Темата е вечна, защото страхът от женитбата си е актуален и днес, въпреки че пиесата е почти на 200 години. Сюжетът ще е особено любопитен за днешните млади, които се колебаят, не желаят или не се решават да сключат брак, макар че живеят заедно с половинката си. Моят герой по същия начин се колебае до самия финал. Аз съм привърженик на брака, защото той притежава очарование. Гогол много хубаво го е казал: „Е как да не е чудно, до днеска все неженен бях, а изведнъж - женен!”. Тази стъпка преобръща живота на всеки, променя навиците. Пиесата е любопитна, а зрителите не само в София, но в страната, много ще се забавляват, защото след премиерата в столицата тръгваме на турне в големите градове.

- Значи да призовем читатели освен да гледат театър, и да се женят?

- Нека не им се бъркаме в личното пространство. Всеки решава сам за себе си, но тази пиеса може да им помогне да направят своя правилен избор, защото животът е низ от избори. А дали са правилни или грешни, това само бъдещето може да покаже.

- И Вашата дъщеря ще я обикалят женихи след време. Как ще ги посрещнете? С пушка ли, като повечето български татковци?

- Разбира се. Подготвен съм.(смее се)


- Вие сте изключително зает. Как намирате време за семейството? Отказвате ли, заради него, покани за сериали и постановки?

- Отказвам, това е въпрос на приоритети. Опитвам се да балансирам и засега се справям. Моята рецепта за зает татко с дъщеря тийнейджър е търпение и любов. Говоря от личния си опит.

- А каква ще бъде съдбата на „Комиците” и „Столичани в повече”?

- „Столичани” повече няма да има, най-вероятно този проект е приключен. За „Комиците” тепърва предстои да видим…

- Бяхте не само професионално, но и лично много близък със Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов. Смятате ли, че българинът лесно забравя големите си личности?

- Да, смятам, че една от чертите на всеки един от нас е бързо да забравяме всичко и всеки. Хубавото е, че когато сме успявали да се докоснем до тези великани, те са вграждали една частица от себе си в нас. Ние пък от своя страна ще се опитваме да предаваме тяхното наследство на следващото поколение. Трябва да има приемственост във всичко, което сме получили. Мутафова бе безгранично любящ човек и харесваше колегите си, с които работи. Стефан Данаилов познавах много отдавна, той участва в „Столичани в повече”, където изигра българския патриарх. Тази му роля бе знакова и емблематична, защото винаги сме го възприемали като патриарха в българското кино и театър. За хората, които обичахме и се учехме от тези великани, Мутафова и Данаилов не са си отишли. Те винаги присъстват в разговорите и спомените ни, завинаги са в сърцата ни.

Четете още: Дъщерята на Мутафова: Все още си говоря с нея всеки ден

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и любимата ти приятелка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страхотен подарък от BOUCHERON!

View post on Instagram