Автор
Woman.bg

Мона Лиза оживява с виртуална реалност (Видео)

Една от най-знаковите картини от епохата на Ренесанса – „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, оживява пред очите на посетителите на Лувъра.

Парижкият музей е домакин на първата по рода си толкова голяма изложба на творби на Да Винчи. В галерията са изложени над 120 негови произведения, дадени от цял свят по случай кръглата годишнина от кончината на ренесансовия гений.

За първи път посетителите на най-големия национален музей на Франция ще имат шанса да се „доближат“ до творбата, която винаги е била предпазвана от голям стъклен куб, и посредством виртуална реалност ще се запознаят по изключително вълнуващ и интригуващ начин с историята на нейното създаване.

Проектът носи името „Мона Лиза: Отвъд стъклото“ и е последният сегмент от изложбата на Да Винчи по повод 500 години от смъртта на великия художник. За да постигне търсения ефект, музеят си партнира с HTC (High-Tech Computer Corporation).

„Използвайки виртуална реалност, ние разказваме историята на Мона Лиза в много по-интимна обстановка за всеки посетител. Надяваме се това да обогати преживяването на всички“, казва директорът на артистичната програма на HTC Виктория Чанг.

Виртуалната история е с продължителност седем минути, в рамките на които всеки посетите ще надзърне в тайната на техниките, използвани от Да Винчи, а също така и ще научи повече за живота на Лиза дел Джокондо – моделът от картината.

Изложбата с творби на Леонардо да Винчи в Лувъра ще продължи до 20 февуари 2020 г.

Четете още: Ето я живата Мона Лиза (видео)