Автор
Антония Михайлова

Най-разтърсващите филми за СПИН, които всеки трябва да гледа

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди се инфектира един човек, а на всеки 16 секунди умира. В България са регистрирани над 4 хиляди души с ХИВ, 3 хиляди от тях не знаят това. Половината от инфектираните у нас са под 30 години.

В деня, посветен на борбата срещу СПИН, ви поднасяме няколко емблематични кино заглавия, посветени на борбата с най-коварната болест на съвременното човечество.

"Филаделфия" (1993)

"Филаделфия" е филмът, за чието участие Том Ханкс грабна "Оскар" за главна мъжка роля заедно с Брус Спрингстийн, който пък взе награда за най-добра музика с песента "Streets of Philadelphia". В култовата лента участва още емблематични актьори като Дензъл Уошингтън и Антонио Бандерас. Това е един от първите филми в САЩ, които засягат предразсъдъците свързани с ХИВ вируса, хомосексуалността и предразсъдъците. Филмът е направен по действителен случай и е посветен на адвоката Джефри Бауърс, който умира от СПИН през 1987 г., два месеца след като завежда дело за дискриминация срещу фирмата, която го уволнява.



"Хлапета" (1995)

"Хлапета" е разтърсващ филм, разказващ за безсмисления, изпълнен с престъпления, безразборен секс и дрога живот на група тийнейджъри. Лентата проследява един ден от празния живот на Тели (Лио Фицпатрик), известен със своята пристрастеност към секса и девствените момичета. Една от жертвите му е Джени (Клои Севини), която скоро след връзката си с Тели разбира, че е заразена от вируса на СПИН. Режисьорът Лари Кларк майсторски успява да създаде усещането за документалност. Неговите герои са хлапета от улицата, които впечатляват с естественото си изпълнение. Въпреки дистанцията на отминалите 20 годити, "Хлапета" си остава дръзко и актуално кинематографично предизвикателство.


"Джия" (1998)

"Джия" е провокативна биографична драма, разказваща за разтърсващия живот на един от най-известните супермодели на 70-те Джиа Каранджи. Джия е обикновено момиче със своите мечти и копнежи за красив и щастлив живот. От ресторанта на баща си тя бързо се издига до световната модна сцена. Там тя се сблъсква с мрачната реалност, скрита зад блясъка, славата и парите. Нещастни любови, отчаяние и пагубни страсти водят до смъртта й. Джиа умира на 26 години от СПИН. Филмът е удостоен с редица награди, сред които "Златен глобус" за най-добра женска роля на Анджелина Джоли и най-добра поддържаща роля на Фей Дънауей.

"Нормално сърце" (2014)

Действието в кинолентата на Райн Мърфи се развива в началото на 80-те години, когато Ню Йорк е превърнат в епицентър на смъртоносна епидемия, породена от все още не толкова познатата болест СПИН. В основата на сюжета е писателя-активист Нед Уийкс, който задно с група съмишленици се опитва да помогне на болните от СПИН и да ограничи по-нататъшното разпространение на смъртоносната болест. В ролите са Джим Парсънс, Мат Боумър, Алек Болдуин, Джулия Робъртс, Марк Ръфало. Продуценти са Брад Пит, Райън Мърфи и Стела Стелуейгън.

"Милк" (2008)

Биографичен филм на режисьора Гас Ван Сант. Сценарият е написан от Дъстин Ланс Блек и разказва за живота на американския активист за граждански права и политик Харви Милк, за чиято роля Пен печели "Оскар". Забележителната лента оглави класацията на най-важните филми, разказващи за хомосексуалисти през последните десет години. Кинолентата беше определена за най-добрия гей филм за последното десетилетие.

"Клубът на купувачите от Далас" (2013)

Биографичен филм от 2013 г., режисиран от Жан-Марк Вале, в който участват Матю Макконъхи, Джаред Лето и Дженифър Гарнър. Сюжетът е базиран на истинската история на Рон Уудруф, електротехник от Далас, болен от СПИН, който създава свой нелегален канал за трафик на забранени за времето си алтернативни лекарства в САЩ. Продукцията е високо оценена от критиците и е отличен с редица номинации и награди. Сред тях са шест номинации за Оскар (в категориите Най-добър филм, Най-добър актьор, Най-добър поддържащ актьор, Най-добър сценарий и други), награди Златен глобус и призове от Гилдията на актьорите за най-добра актьорска игра за Макконъхи и Лето.