Британският актьор Дейвид Проуз, който стана известен по целия свят с ролята си на Дарт Вейдър от "Междузвездни войни", почина на 85-годишна възраст след кратко боледуване.

Преди да стане актьор, Дейвид Проуз е бил професионален културист и щангист: три пъти печели британското първенство по вдигане на тежести, а също така представлява Англия на игрите на Британската общност през 1962 г. в Австралия. За първи път участва във филма "Казино Роял", където играе чудовището на Франкенщайн.

View post on Instagram
 

По-късно, в същата роля, той се появява във филмите на ужасите "Ужасът на Франкенщайн" и "Франкенщайн и чудовището от ада".

View post on Instagram
 

Дейвид Проуз става световноизвестен едва след като изиграва ролята на Дарт Вейдър в класическата трилогия „Междузвездни войни“.

Избран е заради високия си ръст. Гласът му обаче е дублиран от друг актьор, тъй като не звучал достатъчно страховито и имал силен британски акцент. Участва и в „Портокал с часовников механизъм", и е известен с кампанията на Зеления кръст за безопасност на децата на пътя.