Автор
Кристина Кирова

Паулу Коелю: Човек не избира живота си – животът избира него

Днешният ни рожденик е Паулу Коелю, който навършва 75 години. Легендарният писател е родом от Рио де Жанейро, Бразилия, и израства в католическо семейство. Още от малък той проявява интерес към литературата и изявява желание да пише, но не среща одобрение от родителите си, тъй като те са убедени, че писателската професия е безнадеждна в Бразилия. Бунтарският дух и сложният характер на Пауло Коелю го отвеждат три пъти в приют, като последният път е малко преди да навърши пълнолетие.

След това той започва да следва право, но в същото време пише текстове за бразилски музиканти и твърдо изразява несъгласие с начина на управление на страната си. Заради острата си гражданска позиция Паулу Коелю е арестуван и лежи в затвора три пъти.

През 1986 г. животът на писателя се преобръща след пътуване до Испания. Тогава той тръгва по пътя към Сантяго – маршрут, дълъг почти 800 км, по който поклонници извървяват пътя до града Сантяго де Компостела. Силното емоционално изживяване подтиква Коелю да напише първата си книга „Дневникът на един маг“, когато той е на 36 г. Така започва и обещаващата му кариера. Бъдещият успешен писател поема по пътя, по който винаги е искал – този на литературата.



Следващият голям успех на Паулу Коелю идва с втората му книга „Алхимикът“, която му носи световна слава.
Тя излиза през 1988 г., но става широко популярна в началото на 90-те. Новелата се превръща във феномен, в света са продадени над 35 милиона копия. Не след дълго Паулу Коелю е признат за един от най-влиятелните и успешни автори в бразилската и световната литература. Следващите книги, които му носят не по-малко слава, са „Мактуб“, „Край река Пиедра седнах и заплаках“, „11 минути“, „Петата планина“, „Захир“ и „Вероника решава да умре“. Общо писателят има 26 книги, продадени в 65 милиона копия по света и преведени на 59 езика.

И въпреки че у нас Паулу Коелю често е пренебрегван и наричан „любимият писател на моделите“, той вдъхновява няколко поколения жени по света с необикновените си докосващи творби. Той самият многократно заявява: „Когато пиша книга, аз я пиша за себе си. Не е моя работа дали читателят ще я хареса или не“.



В любовния си живот писателят е щастлив и се радва на устойчив брак. Той е женен за любимата си Кристина от 1980 г. насам и двамата живеят половин година в Рио де Жанейро, а останалите шест месеца - във френското селце Сен Мартен. Двойката се занимава с благотворителност, основавайки благотворителна организация за деца в неравностойно положение.

А днес ще си припомним някои мъдри думи на Паулу Коелю:

„Ако мислиш, че рискът е опасен, опитай еднообразието – то е смъртоносно.“

„Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства.“

„Най-добрият воин е този, който успее да превърне врага в приятел.“

„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.“

„Човек не избира живота си – животът избира него. И ако му е писано да изживява радости и неволи, няма смисъл да се пита защо. По-добре да приеме всичко и да продължи напред. Не избираме живота си, но можем да решим какво да правим с радостите и неволите, които ни спохождат.“



Четете още: Том Круз - наркотрафикантът с незабравимата усмивка