Автор
Woman.bg

Прочетете историята на най-властната жена в Америка

Коя е Алва Вандербилт Белмонт? Една жена, която преди повече от век се опълчва на закостенелите нрави и използва своето огромно богатство, за да се бори за правата на жените. Тя невинаги е описвана благосклонно от историците – заради своенравния си характер много пъти е определяна като „пробивна“, „властолюбива“ „твърде амбициозна“, дори като „егоист“. Това е и една от причините Терез Ан Фаулър да напише роман за нея – за да се пребори с практиката забележителни жени от историята да бъдат представяни незаслужено негативно – като обекти на евтина сензация.

Домът на Алва-Мраморната къща
Увлекателният ѝ роман ни връща в края на XIX в., в Позлатената епоха – време на бурно икономическо развитие, но и на предразсъдъци и неравноправие. Дъщеря на разорен плантатор, младата Алва се омъжва за Уилям Кисъм Вандербилт – наследник на най-богатия мъж в Америка, железопътния магнат Корнилиъс Вандербилт. Амбициозната южнячка попада в центъра на нюйоркския светски живот и организира скандално бляскави балове, за да издигне новозабогателите и все още не добре приети от висшето общество Вандербилт. Освен това има и нетипично за жена „хоби“ – проектира и строи изумителни имения, които и днес са архитектурни забележителности.


Госпожа Вандербилт има неограничени възможности да осъществява грандиозните си планове – били те архитектурни, или свързани с благотворителност. Но това се оказва недостатъчно, за да бъде истински щастлива. Особено когато ѝ се налага да преодолява много емоционални сътресения и вероломни предателства... А трудностите пред нея са още по-тежки заради неравноправието, спъващо я на всяка крачка.


Алва Вандербилт Белмонт е останала в историята като лидер на суфражетките в Америка – но как момичето от добро семейство, доброволно омъжило се по сметка, става храбър боец за избирателно право за жените?
Терез Ан Фаулър ни дава отговора, като ни представя в „Романът на Алва Вандербилт“ (издателство „Обсидиан“) пътя, който тази силна жена изминава. Израстването ѝ и превръщането ѝ в живото доказателство, че историята се прави от тези, които познават правилата на своето общество и време и имат смелост да ги нарушават.

Четете още: Една велика, но трагична любов: Никола Вапцаров и Бойка