Автор
Люблена Папазова

Ремонтираха Сатиричния театър заради Стефка Костадинова

Шефката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова вдъхновила ремонта на Сатиричния театър, след като признала на директора му Калин Сърменов, че много обича Сатирата, но не може да идва заради теснотията между седалките. Така преди два месеца започнало цялостното обновяване на сградата, като се започне от фасадата, мине се през вратите и се стигне до седалките. Преди те бяха разположени твърде нагъсто и високите почитатели на Сатирата изпитваха затруднение дори да седнат в тях, какво остава да изгледат представление от два часа. След ремонта разстоянието между редовете е вече средно 95 см срещу старите 82. Според историческата справка средният ръст на българките през 1914 г. е 152.2 см, а през 2014 г. - 164.8, което представлява увеличение от 12,6 сантиметра. Мъжете ни са пораснали с 11.7 см от 166.5 до 178.2 см, така че увеличаването на разстоянието между редовете идва съвсем навреме. Заради него са премахнати 28 седалки, но пък сега зрителите могат да се ширят и в ложи, каквито преди нямаше.

Сатирата е на почетната възраст 61 години и шест месеца. Първоначално сградата била предназначена за ТЕЦ, а после в нея си правили събранията органите на МВР. За този период в театъра са изиграни около 14 000 представления на различни пиеси. Грубата сметка показва, че на столовете са седели за по два часа близо 7 000 000 зрители или една България преди демографската криза! „Две трети от тези човеко-зрители са били подложени на колено-натъртващи изтезания в тесните редове на стария салон!”, пошегува се директорът на театъра Калин Сърменов. Милото от „Седем часа разлика” обяви, че от 1 октомври 2018 г. в салона се възцаряват комфортът, насладата и празничността. „От сега нататък Стефка Костадинова ще може дори да преметне безбрежните си крака, Любо Ганев - да опъне в шпиц грамаданските си обувки, а Слави Трифонов - да протегне златния си пирон без притеснение”, в типичния си стил се пошегува Сърменов при представянето на ремонтираната сграда.

Директорът въвежда и още една традиция, която имат много световни театри. Седалките от три реда в салона ще имат не само номер, но и табелка с име, при това на някой от създателите или на най-известните лица от театъра. Така зрителите ще имат щастието да седнат на местата на Невена Коканова и Нейчо Попов, а от касата ще ги изненадат със специална брошура, която разказва живота на театрала, на чието място са избрали да изгледат поредната постановка. Едно нещо обаче ще липсва на всички артисти след ремонта -звукът от дърпането на завесите над вратите в залата. „Той значеше, че всички зрители вече са заели местата си и представлението започва. Ориентирахме се по него безпогрешно, че трябва да излезем на сцената, но дойде краят на този навик”, призна Сърменов.

Четете още: Dior с театрален спектакъл на Седмицата на модата в Париж (Снимки)