Роман от 1981 г. описва с шокираща точност появата на коронавируса. Случайност или пророчество?

С избухването на пандемията от коронавирус от нов вид в световните таблоиди и социални мрежи бяха заляти с водопад от конспиративни теории, свързани с неговия произход, разпространение и цел.

Една от най-популярните и интригуващи конспирации бе свързана с небезизвестния роман на писателя Дийн Кунц - "Очите на мрака" от 1981 г.

Фенове на прочутия автор на трилъри, които съдържат елементи на научна фантастика, мистерия и сатира, откриха странно съвпадение с шокираща точност, свързана с мястото, което се сочи за огнището на КОВИД-19.

Те твърдят, че историята в книгата изключително точно предрича появата на новия вирус, като акцентират най-вече на неговото име в романа - "Ухан-400".


Всъщност нека да види за какво по-точно се разказва в "Очите на мрака"?

Да започнем оттам, че Дийн Кунц пише този роман под псевдонима Лий Никълс. Сюжетът се развива около житейските неволи на една майка, която открива, че синът ѝ е затворен в тайна военна база и е заразен с опасен микроорганизъм с името "Ухан-400". Според историята коварният бацил е биологично оръжие, създадено то китайският учен Ли Чен, който по-късно бяга в САЩ.

"Наричаха това нещо "Ухан-400", защото е разработено в лабораторията на Ухан и е 400-ият микроорганизъм, създаден от човек в тази лаборатория", пише в книгата.

Въпросният вирус е представен от автора като перфекното биологично оръжие. Тук обаче идват разминаванията със сегашната действителност. Според описанието в книгата микроорганизмът заразява само хора. Попаднал веднъж в човешкото тяло, той е с инкубационен период от 4 часа, смъртността му е почти 100% и не оцелява навън за повече от минута, което го прави неоткриваем - съвършеният убиец.



Предсказал ли е Дийн Кунц появата на КОВИД-19, или всичко това е чиста проба съвпадение?

Отговорът е... не, известният писател нито е гадател, нито е знаел, че Ухан един ден ще се превърне в начална точка на нов вирус, който ще завладее света. Със сигурност обаче е един вид предупреждение от страна на автора към човечеството за опасностите на близкото бъдеще.

Ето и някои любопитни подробности, оборващи теорията на конспирацията...

В оригиналното издание на романа от 1981 г. биологичното оръжие се казва "Горки-400", а името му произлиза от "родината" му - Русия. По-късно издание от 1996 г. (когато Студената война е приключила) названието претърпяло редакция, вследствие на която микроорганизмът е назован "Ухан-400".

Според романа биологичното оръжие е разработено от учени в секретна лаборатория в близост до Ухан, Китай. Защитниците на конспиратвни теории смятат, че това е именно "Институтът по вирусология" в Китай, който разполага с единствената лаборатория в цялата страна, достатъчно оборудвана, за да работи със смъртоносни вируси. Лабораторията се намира съвсем близо до днешен Ухан.

СЗО обаче категорично отрича подобен сценарий, базирайки се на свои данни, според които КОВИД-19 е с категорично животински произход, а не разработка от хора. Това го потвърждават и приликетe в ДНК-то на КОВИД-19 с предишни коронавируси. Експерти от организацията се позовават и на разминаванията в описанието на микроорганизма в романа и този в реалността, които посочихме по-горе.

Оставаме на вас да прецените дали всичко описано в романа е игра на случайността, или интригуващ начин, по който един писател предупреждава света за предстоящите опасности на новото време.

Четете още: 6 шокиращи конспиративни теории за коронавируса