Шок и вдъхновение – Чарлз Буковски в цитати

09 март 2022 | 06:08
11125
3
Снимка: Wikipedia
3

Поет, писател, известен с безкомпромисния си, циничен и стряскащ език. Никога не пишел за неща, за които е приятно да се чете. Текстовете му са пълни с горчилка и перверзия.

За него казват, че пиел повече от необходимото, имал повече любовници, отколкото се смятало за прилично.

Животът му вдъхновява няколко книги и става повод за безброй клюки.

И нека именно заради това, което Буковски е бил, е и ще остане, се вслушаме в думите му...

Буковски в чист вид! Поводът е 28 години, откакто големият творец ни напусна.

- Намери това, което обичаш, и го остави да те убие.

- Някои хора никога не полудяват - те имат ужасно скучен живот.

- По-добре е да правиш и най-скучните неща със стил, вместо да се занимаваш с интересни неща без стил.- Нося смъртта в левия си джоб. Понякога я вадя и й говоря: „Здравей, мила, как си? Кога ще дойдеш за мен? Ще бъда готов.

- Големият проблем на този свят е, че умните хора винаги са пълни със съмнения.

 - Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор – бяха трупове, които чукат други трупове.

 - Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.

 - Почти всеки се ражда гений, а умира идиот.

 - На жените никога не им трябва благоразумие, единственото, което искат, е да си отмъстят емоционално на някого, за когото им пука прекалено много. - Разликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията гласуваш първо и след това получаваш заповеди, докато при диктатурата не си губиш времето с гласуване. 

 - Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение.

 - Любовта се издържа, но само ако можеш да се справиш с психическото напрежение. Когато си влюбен, все едно се опитваш да носиш на гръб пълна кофа с лайна, докато прекосяваш пълноводна река от пикня.

 - Лудите и пияниците са последните светци на тази епоха.

 - На повечето т.нар. смели хора им липсва въображение. Сякаш те не могат да схванат какво би се случило, ако нещо се обърка. Истински смелите превъзмогват своето въображение и правят това, което трябва. 

Четете още: Циничният Чарлс Буковски: Или го мразиш, или го обожаваш

Още по темата

Коментари

3 Фенка
  09 март 2022 | 12:32 отговор
 

Истински и неподправен!

 
2 Lane
  18 март 2020 | 04:56 отговор
 

LaneKN95 Face Mask Adult Sale Online| Buy KN95 Face Mask From China| N95 Mask Bulk Wholesale| N95 Mask Fast Delivery RoryP Kn95 Face Mask Bulk Wholesale Lates

 
1 Четящ
  11 март 2020 | 14:25 отговор
 

"Моята душа е по-тъжна и от изсъхнала коледна елха." Ч. Буковски

 

Добави Коментар

Най-четени