Автор
Люблена Папазова

Цветана Манева си сменила името

Цветана Манева призна неизвестен факт от богатия си живот в автобиографията си, която бе представена вчера вечерта в София. Луксозното томче, дело на издателство „Книгомания“ е в съавторство с Георги Тошев и Яна Борисова: „ Когато съм се родила, дядо ми бил леко почерпен и ме записал Цона. Името било изписано с хубаво и трайно мастило, не като с днешните химикалки. Не харесвах името си и реших да го сменя. Към акта ми за раждане е приложена молба за коригирането му от 1962 г., така официално станах Цветана. Дошла съм на този свят в 17:15 часа в един слънчев 30 януари в семейството на шапкарката Надежда Кочева Геренска и актьора Георги Манев.

Родена съм в пловдивската католическа махала, в ниска варосана къща на ул. „Добри Чинтулов" 37. Раждането ми е съпроводено с музика и веселие. В съседната къща имало сватба“, връща се в миналото голяма актриса. Тя е родена през 1944 година и от малка се увлича по театъра, макар и да не среща подкрепата на баща си, също професионален актьор. „Като малки правехме постановки на улицата. Имаше един наръчник за художествена самодейност със стихотворения, песни, танци на народите, главно от руските републики. Рисунките не бяха цветни, но много красиви.

Помагаха ми да развихрям въображението си. Нарязахме много неща от къщи, за да направим костюми за нашите театрални сюжети. Възрастните стояха навън и гледаха театъра ни. Много обичах да се обличам като принцеса с бялата нощница на мама“, разказва още звездата от „Дами канят“. На представянето на книгата “Тя, Цветана Манева“ в театър „Азарян” свои неизпратени писма до актрисата прочетоха Снежина Петрова, Мария Касимова - Моасе, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, както и авторите Георги Тошев и Яна Борисова.

Захари Бахаров

След официалната част феновете на Манева се наредиха но дълга опашка, за да получат автографи. Своя ред търпеливо изчакаха шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, кметът Йорданка Фандъкова, Бойка Велкова и Теодосий Спасов, Албена Денкова, Гала, Яна Маринова.

Гала и Йорданка Фандъкова

Изданието е цветно, с твърди корици и включва над 200 фотографии, някои от които се публикуват за първи път. Част от тиража е лимитиран и с колекционерска стойност: съдържа три пощенски картички от личния архив на Цветана Манева, непубликувани досега, и уникален аудиозапис саундтрак с монолог от пиесата „Тъгата на кралиците" от Яна Борисова в изпълнение на Цветана Манева на фона на музиката на Милен Кукошаров – пиесата „Облаци".

Милушев с Вергов и зам-кмета на София Мирослав Боршош

На премиерата на томчето Манева бе в компанията на съпруга си Явор Милушев, а поздравления изпрати и единствената й дъщеря Надежда, която от години живее със семейството си в чужбина.

Четете още: Как създателката на червилото построи "Империя на красотата"