Автор
Антония Михайлова

Урсула Ле Гуин: Жените правят всичко и нито за миг не си представят, че страдат

Светът загуби един изключителен талант и мислител. Един творец, който ще остане дълбоко в съзнанието, мислите и сърцата на своите милиони почитатели по света.

Създателката на едни от най-красивите, магически и приказни вселени, легендарната авторка на най-цветните, изумителни и вдъхновяващи фентъзи истории, любимката на поколения фенове на фантастиката - американската писателка Урсула Ле Гуин, ни напусна на 22 януари на 88-годишна възраст. Отиде си, завещавайки ни необятната си мъдрост, бликаща от страниците й, изпълнени с множество вълшебни същества и светове.

Урсула Ле Гуин! Запомнете това име! Освен автор на над двадесет романа, шест тома поезия и дузина книги за деца, Ле Гуин е и майстор на краткия разказ и изключителен литературен критик. Творбите, които й донасят световна слава обаче, са романът й "Лявата ръка на мрака", който печели наградите "Хюго" и "Небюла" през 1969 г., и книгите от поредицата "Землемория", продадени в милиони екземпляри по света.

Никога няма да забравя вълнението, което изпитах, докато се гмурках из необятните измерения на "Землемория". История за силата, за човешките отношения и състраданието, за дарбата и смирението. Землемория е свят на дракони, на магьосници, на жреци и култове. Свят, който ми е безкрайно близък, заради величието на морските пейзажи и усещането за безвремие и хармония, което носи. Свят, към който се връщам отново и отново и който, със смирението на читател, преоткривам с изненада всеки път.

В необозримите и омагьосващи светове на Ле Гуин ме завръща и романът „Лявата ръка на мрака“. Дълбоко социална космическа опера, която ме пренася на планетата Гетен, където властва вечната зима - метафорично отражение на Земята, с единствената разлика, че там всичко е оковано в лед. И гетенейците по външност са като нас, и мислите, и чувствата им са като нашите. Страдат и се радват като нас.

Интересното обаче е друго. Ле Гуин като жена, живееща в свят на социална несправедливост, логично стига до извода, че само с изравняването на половете, с равенството на всички хора може да се създаде справедливо човешко общество, в което „човек е уважаван и оценяван единствено като човешко същество“, а не заради това, че си мъж или жена. Израз именно на тази философия е идеята в романа жителите на Гетен да прекарват част от живота си като женски индивиди, и другата част - като мъжки, изпитвайки красотата и тегобите и на двата пола.

Социалните теми в творчеството на Ле Гуин си взаимодействат и преплитат (с един типичен за авторката им финес на словото), с екзистенциалните лайтмотиви като любовта и живота, болката и смъртта, състраданието и жестокостта. Особено ярко са застъпени и темите за феминизма, междукултурното взаимодействие и конфликти. Това, заради което обаче си заслужават книгите на Ле Гуин, е дълбоко човешката философия на писателката. Макар и да е социално наивна, нейната „утопия“ стига и докосва най-фините струни на човешката душа. Но нека да оставим останалото на читателите.

А междувременно ви каним да надникнем в мъдростите, изводите и посланията на един от най-обичаните демиурзи на фантастични вселени - Урсула Ле Гуин:

На въпроса: „Смятате ли, че добрите писатели са тези, които страдат?“ - "Не, животът така и така е тежък. Идеята, че "един добър писател трябва да страда", всъщност идва от мъжете. Флобер се разхождал и оплаквал - „о, колко е трудно да се живее“, докато в същото време жените в живота му са стояли винаги зад гърба му. Жените правят цялата истинска работа и нито за миг не си представят, че страдат."

"Истинският творец е дете, оцеляло в душата на възрастния."

"Ако искате творбите ви да бъдат взети на сериозно, не се женете, не раждайте деца и, най-важното, не умирайте. И ако все пак се наложи – сложете край на живота си със самоубийство. Това ще ви свърши добра работа."

"Всяко нещо, доведено до предела, става непоносимо болезнено, стига да не е смъртоносно."

"Повярвайте ми, децата напълно разбират, че няма еднорози. Но те също така много добре знаят, че книгите за еднорозите – разбира се, ако става дума за добри истории – са истинските книги."

"Ако научната фантастика е митология на съвременната технология, тогава този мит е много трагичен."

„Съвременните писатери-фантасти се оставяме печалбарите да ни продават като дезодоранти и да ни казват какво да публикуваме, какво да пишем. Това е много жалко.“

"Най-важните въпроси са тези, които трябва да зададем на самите себе си."

"Ще имаме нужда от писатели, които могат да си спомнят свободата. От поетите и мечтателите, които днес са засенчени от реалистите и нихилистите.“

"Мисля, че идват тежки времена, когато ще искаме да чуваме гласовете на писатели, които могат да виждат алтернативи на сегашния ни живот."

"Само в мълчанието има слово, само в мрака - светлина, само в смъртта - живот..." Из "Магьосникът от Землемория"

"Още щом запалиш свещ, хвърляш сянка" - Из "Землемория"

"Гетенейците биха могли да направят колите си по-бързи, но не ги правят. Когато ги запиташ за причината, отговарят: „Че защо?“ Все едно да запиташ земляните защо всичките ни коли трябва да се движат толкова бързо; ние отговаряме: „Че защо не?“ Всеки с вкуса си. Земляните смятат, че трябва да напредват, да се развиват. Жителите на Зима, които живеят винаги в Година първа, смятат, че присъствието е по-важно от прогреса." - Из „Лявата ръка на мрака“

"Зад политиката, парадите и страстите на тази държава се крие някакъв старовремешен мрак, пасивен, анархичен, безмълвен, плодотворният мрак на Ханддара." - Из „Лявата ръка на мрака“

"Единственото нещо, което прави живота възможен, е вечната, нетърпима несигурност да не знаеш какво те очаква." - Из „Лявата ръка на мрака“

"Каква полза да търсиш безопасен път при такова пътуване? Има неразумни пътища, по които не бих тръгнал; но безопасен няма." - Из „Лявата ръка на мрака“

"Светлината е лявата ръка на мрака,
а мракът — дясната ръка на светлината.
Двете са едно, живот и смърт, легнали
заедно като любовници в кемър,
като сплетени ръце, като целта и пътя." - Из „Лявата ръка на мрака“

"Хубаво е да знаеш кога идва краят на едно пътуване, но накрая има значение само преживяването от самото пътуване."

Четете още: Харуки Мураками: Свят без любов е като вятъра зад затворен прозорец...