Веднъж вече писахме за изключителните качества на прясното млякото като антистрес еликсир.

Причината се крие в протеина казеин, чието успокояващо действие се изследва вече 20 години.

Като цяло млякото (кисело и прясно) е хранителен продукт, който има прекрасно въздействие и върху определени здравословни състояния като безсъние, настинка и натравяне.

Ако сънят често бяга по тъч линията и мисията „бързо заспиване" е повече от невъзможна, още от баба знаем, че е добре да изпием една чаша топло мляко с лъжичка мед.

Когато сте леко настинали, гърлото ви дразни или пък имате болки в корема, опитайте коктейл от чаша горещо мляко, в което сте разтворили чаена лъжичка краве масло и малко сода.

Киселото мляко може да ви предпази от простуди, заради съдържащите се в него пробиотици. Те представляват полезни бактерии, живеещи както в някои храни като млякото, така и в собствената ни хранителна система. Те подпомагат процеса на естествена стимулация на защитните процеси в организма.

И стигаме до едно от най-популярните действия на киселото мляко - помага на организма да се пречисти след натравяния с тежки метали, киселини и алкални съединения.

Въпреки тези и други полезни свойства, както на киселото, така и на прясното мляко, които ще ви предложим в няколко материала, трябва да отбележим, че напоследък относно полезните качества на млечните продукти се водят научни спорове.

Според експерти към „Световната здравна организация" и всички национални асоциации по хранене редовната консумация на мляко и млечни храни, от детството до дълбока старост, са задължителни.

Но има твърде много медици, както и специалисти диетолози, които считат, че млечните продукти имат вредно действие за организма на човека.

Ще отбележим само някои от недостатъците на млякото, които според въпросните специалисти и лекари са неоспорим факт:

- млекодайните животни се отглеждат в крайно неблагоприятни условия, което влошава и хранителните качества на млякото им;

- развенчана е теорията, че млякото е богато на високо количество калций, за сметка на мазнини и холестерол, които могат да доведат до напълняване, да блокират артериите и дори да предизвикат сърдечни кризи или рак;

- според френски специалисти, млякото е деминерализиращ продукт, който предизвиква хормонални смущения.

А ако трябва да конкретизираме качествата на родното ни българско кисело мляко, с голяма доза съжаление експертите констатират, че заради прекаленото използване на сухо мляко или поради технологични въведения за удължаване на трайността му, не се знае какво количество от легендарните бактерии "булгарикус-бациликус" са останали живи.

Ние все още не можем да дадем конкретна преценка за тези твърдения. Но с времето всички ще разберем къде се крие повече истина.