Автор
Woman.bg

6 здравословни стъпки до Коледа: алкохолът

Подготовката за предстоящите празници не се изчерпва само с купуване на подаръци и организиране на партита.

Декември може да бъде крайно изтощителен за организма ни, за това започнахме да ви даваме насоки как да се подготвите в здравословно отношение за края на годината.

След като обърнахме внимание на храненето, сега до надникнем и зад бара:

Алкохолът

Няма да е лошо да тренирате и храносмилателната система, за да може да устои на предстоящите алкохолни атаки.

Осемдесет процента от имунитета ни се намира в чревния тракт, където си живеят повечето от жизненоважните за нас бактерии.

Те се борят с токсините от храната и с други микроорганизми, безогледно щурмуващи тялото ни всеки ден.

Точно за това доброто здраве на храносмилателната система е пряко свързано със състоянието на вътрешната ни самозащита срещу вредни микрогадинки.

„Ако има нещо, което непременно ви е необходимо, това са пробиотиците," казва Анита Вукоманчич, комплексен козметик и терапевт в Лондон.

Добавянето на пробиотици, познати още като „полезни бактерии", към съществуващите в чревния ви тракт бактерии означава, че имунната ви система има повече боеприпаси, с които да срази нахлуващите микроорганизми.

Специалистите препоръчват пробиотици, които се съхраняват в хладилник - това е признак за доброто им качество.

Те ще ви помогнат отвътре навън, намалявайки подуването в стомаха, улеснявайки храносмилането и хидратирането на кожата.

Вукоманчич също препоръчва и отказа от пшенични храни за няколко дни.

Независимо дали имате непоносимост към тях, това ще даде почивка на храносмилателната система, защото пшеницата, съдържаща се в пастата, хляба и зърнените закуски, е трудно смилаема.

Бавното хранене и сдъвкването на храната, докато стане почти течна, ще даде на стомаха ви по-малко храносмилателен товар.

Ананасът и аспержите са известни като чудесни прочистващи храни и могат да бъдат от полза, преди да атакувате тялото си с коледни изкушения и греяно вино.

Най-добре би било, ако изобщо не пиете по време на празниците, но това не винаги е възможно (особено ако ви предстои годишната серия от срещи с роднини).

Все пак няма нужда да се отказвате напълно от алкохола. Ензимите, които го разграждат, се произвеждат, когато пиете, така че въздържанието преди период на засилена употреба само ще намали поносимостта ви и по-бързо и лесно ще се напивате. Накратко, ще се чувствате по-зле, когато отново посегнете към чашата.

Червените боровинки са един от най-добрите антиоксиданти, затова си изберете някой коледен коктейл с тези плодове, ако сте излезли на по питие.

Има причина махмурлукът да става все по-тежък с възрастта: черният ни дроб се задръства и ефективността му намалява, точно като прахосмукачка запушена с прахоляк.

Редовното приемане на магарешки бодил, преди и след пиене, нежно почиства черния дроб и му помага да разгражда алкохола по-лесно.