Остават точно 6 дни до Коледа, но празненствата наоколо се вихрят с пълна сила.

Сега вече е малко късно за диети, но след края на пиршествата, а и между тях (ако ви остава време), няма да е лошо да засилите имунната си система с подходящо меню.

По този повод британският диетолог Найджъл Денби е разработил специален режим, който не само стимулира собствения ви имунитет, но е и разтоварващ за организма.

Храненията в нея са подчинени на принципа на гликемичния индекс - т.е. засищат за по-дълъг период от време.

Освен това не разрушават механизмите на тялото за самозащита, както купищата храна и безбройните питиета.

Сега ще ви дадем примерни менюта за първите няколко дни, а вие можете да се възползвате от тях както между Коледа и Нова година, така и след края на тържественото им отбелязване.

Ден 1

Закуска: Две варени яйца с препечен черен ръжен хляб.

Междинно хранене: ябълка.

Обяд: Риба тон със салата (смесете тъмни листа като спанак и свежа рукола с домати и пресни чушки, така ще получите добра доза витамин С), поръсена с тиквени семки).

Следобедна закуска: Шепа бадеми или сушени кайсии.

Вечеря: пилешка пържола на скара или на фурна с чушки и с пълнозърнести спагети.

Начин на приготвяне: задушете накълцана глава лук. Добавете пилешка пържола на кубчета (по една на човек) и задушете за още 8-10 минути. Сложете и лентички чушка и бъркайте на около 2-3 минути. Гарнирайте със сварени спагети.

Ден 2


Закуска: Овесени ядки с нискомаслено или соево мляко, плюс ягоди, боровинки или сушени кайсии.

Междинно хранене: парче твърдо сирене.

Обяд: Кремсупа от моркови с кориандър с една филия черен хляб.

Начин на приготвяне: оставете 200 г моркови на колелца да омекнат заедно с накълцана глава лук в 1 с. л. зехтин. Добавете 1 с. л. настърган кориандър и оставете на огъня още минута, преди да полеете с 800 мл зеленчуков бульон. Оставете да заври и гответе на бавен огън докато зеленчуците станат меки, а след това пасирайте.

Следобедна закуска: кисело мляко.

Вечеря: Свинска нетлъста пържола с малка порция печени картофи и грах.

Ден 3

Закуска: Омлет с гъби.

Начин на приготвяне: нагорещете 1 с.л. зехтин в малък тиган и излейте в него две разбити яйца. Добавете нарязани гъби (суровите е добре да ги запечете малко предварително). Щом омлетът се запече отдолу, сгънете го и обърнете от другата страна.

Междинно хранене: портокал или няколко мандарини.

Обяд: Салата от скариди. Сервирайте с листа салата и домати във винегрет от лимон и зехтин.

Следобедна закуска: парче твърдо безсолно сирене.

Вечеря: Пиле на скара с аспержи, печени чери-домати и сладки картофи.

Начин на приготвяне: запечете сладките картофи на фурна за 20 мин, като на десетата минута добавете доматите. Изпечете пилешки гърди на скара, като през това време задушите аспержите за 3-4 мин.