Остават точно 6 дни до Коледа, но празненствата наоколо се вихрят с пълна сила.
Сега вече е малко късно за диети, но след края на пиршествата, а и между тях (ако ви остава време), няма да е лошо да засилите имунната си система с подходящо меню.
По този повод британският диетолог Найджъл Денби е разработил специален режим, който не само стимулира собствения ви имунитет, но е и разтоварващ за организма.
Храненията в нея са подчинени на принципа на гликемичния индекс - т.е. засищат за по-дълъг период от време.
Освен това не разрушават механизмите на тялото за самозащита, както купищата храна и безбройните питиета.
Сега ще ви дадем примерни менюта за първите няколко дни, а вие можете да се възползвате от тях както между Коледа и Нова година, така и след края на тържественото им отбелязване.
Ден 1
Закуска: Две варени яйца с препечен черен ръжен хляб.
Междинно хранене: ябълка.
Обяд: Риба тон със салата (смесете тъмни листа като спанак и свежа рукола с домати и пресни чушки, така ще получите добра доза витамин С), поръсена с тиквени семки).
Следобедна закуска: Шепа бадеми или сушени кайсии.
Вечеря: пилешка пържола на скара или на фурна с чушки и с пълнозърнести спагети.
Начин на приготвяне: задушете накълцана глава лук. Добавете пилешка пържола на кубчета (по една на човек) и задушете за още 8-10 минути. Сложете и лентички чушка и бъркайте на около 2-3 минути. Гарнирайте със сварени спагети.
Ден 2
Закуска: Овесени ядки с нискомаслено или соево мляко, плюс ягоди, боровинки или сушени кайсии.
Междинно хранене: парче твърдо сирене.
Обяд: Кремсупа от моркови с кориандър с една филия черен хляб.
Начин на приготвяне: оставете 200 г моркови на колелца да омекнат заедно с накълцана глава лук в 1 с. л. зехтин. Добавете 1 с. л. настърган кориандър и оставете на огъня още минута, преди да полеете с 800 мл зеленчуков бульон. Оставете да заври и гответе на бавен огън докато зеленчуците станат меки, а след това пасирайте.
Следобедна закуска: кисело мляко.
Вечеря: Свинска нетлъста пържола с малка порция печени картофи и грах.
Ден 3
Закуска: Омлет с гъби.
Начин на приготвяне: нагорещете 1 с.л. зехтин в малък тиган и излейте в него две разбити яйца. Добавете нарязани гъби (суровите е добре да ги запечете малко предварително). Щом омлетът се запече отдолу, сгънете го и обърнете от другата страна.
Междинно хранене: портокал или няколко мандарини.
Обяд: Салата от скариди. Сервирайте с листа салата и домати във винегрет от лимон и зехтин.
Следобедна закуска: парче твърдо безсолно сирене.
Вечеря: Пиле на скара с аспержи, печени чери-домати и сладки картофи.
Начин на приготвяне: запечете сладките картофи на фурна за 20 мин, като на десетата минута добавете доматите. Изпечете пилешки гърди на скара, като през това време задушите аспержите за 3-4 мин.