Супа! Лека, разтоварваща и в същото време питателна. Не ви ли мирише на идеалното похапване след празниците?
Според нас това е най-приятното ухание в момента и затова запретнахме ръкави да ви предложим една типично средиземноморска рецепта в този контекст.
Става дума за традиционното френско ястие рататуй, но в един по-модерен вариант. То не е типичната супа, на каквато сме свикнали тук, защото е по-гъсто, но това не го прави по-малко вкусно.
Подходящо е за вегетарианци, може да се поднесе като предястие и в същото време е страхотен начин да олекотите вечерята си.
А ето и необходими продукти:
400 грама готов зеленчуков микс за готвене (обикновено се прави от домати, настърган морков и подправки, стерилизирани за зимата)
750 милилитра горещ бульон (вегетариански или пилешки)
2 средно големи тиквички
1 малък патладжан
1 червена чушка
1 голяма глава кромид лук, нарязана на дребно
2 скилидки чесън, счукани
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица винен оцет
1 стрък мащерка
малко босилек, най-добре свеж, нарязан на дребно
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера загрейте зехтина и задушете леко лука и чесъна, докато омекнат, но без да се оцветяват.
Нарежете тиквичките, патладжана и чушката на кубчета със страна около 1 сантиметър и ги сложете в тенджерата.
Задушете за още около 5 минути, след което добавете зеленчуковия микс, оцета, мащерката и бульона.
Овкусете с морска сол (ако има нужда) и прясно смлян черен пипер.
След като заври, задръжте на огъня за около 15 минути. Ако предпочитате по-течна консистенция, не оставяйте тенджерата без похлупак и дръпнете, преди супата да се е сгъстила.
Извадете мащерката, а босилека добавете малко преди да сервирате.
Към ястието можете да добавите и препечени филийки със средиземноморски аромат.
За тях се нуждаете от:
½ багета, най-добре диетична или пълнозърнеста, или хляб чабата
малко зехтин за напръскване
6-8 лъжици зелено песто
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 220 градуса.
Нарежете хляба на тънки филийки (с дебелина под 1 сантиметър по възможност). Напръскайте ги съвсем леко със зехтин от двете страни и ги подредете в тава за печене.
Сложете ги във фурната за около 5-6 минути или докато станат златисти.
Преди да ги сервирате със супата, намажете филийките с песто - по половин или 1 чаена лъжичка на всяка (в зависимост от широчината им).