Автор
Woman.bg

Седем храни, които ще ви предпазят от преяждане

Много хора са пристрастени към продукти богати на захар, мазнини и сол.

Както при всички пристрастявания, това ги кара да се нуждаят силно от определена храна и затова ядат все повече и повече ястия претъпкани с нездравословни съставки и много често, лишени от всякакви полезни за организма вещества.

Ако много ви се хапва чипс, тестени изделия, вафли и всякакви подобни нездравословни храни, по-добре ги заменете с такива, които ще ви държат дълго време сити и в същото време са изключително полезни за здравето ви.

Ето и храните, за които става дума. Смятахте ли да хапнете поне една от тях днес? Включени ли са изобщо в хранителния ви режим? Някой от вас похапва ли ги през седмицата?

Банани

Какъв прекрасен плод! Бананът е не само под ръка през цялата година, но не е и толкова скъп. Ако посегнете към него, когато сте гладни вместо към някоя диетична закуска, ще подхраните организма си и ще поемете далеч по-малко мазнини и захар.

Яйца

Стига да не прекалявате с тях, яйцата са много полезни. Отличен източник на протеини, а протеините са „истинската диетична тайна", тъй като храни богати на протеини ще ви държат сити за по-дълго време. Всъщност, списание „Prevention" наскоро публикува проучване, което разкри, че консумацията на две варени яйца за закуска помага на жените да свалят 65% повече тегло и да намалят талията си с 83% в сравнение с други жени.

Бадеми

Д-р Мехмет Оз е отговорникът за популяризирането на идеята, че ядките, включително бадемите, са важни храни, които можете да хапвате, когато огладнеете много, а не можете да си набавите нещо готвено. Бадемите са богати на мононенаситени мастни киселини и протеини. Само една шепа ще ви засити за дълго време, тъй като те спомагат за потискането на апетита.

Авокадо

Много хора избягват авокадото, защото смятат, че от него се пълнее. То, обаче подобно на бадемите съдържа полезни мазнини (мононенаситени мастни киселини), както и протеини, които ще ви заситят много добре. Не само можете да добавите авокадо към салати, но също и към сандвичи и напитки.

Фъстъчено масло

Добре е да намерите фъстъчено масло, което съдържа само 100% печени фъстъци (добри варианти са както органичните, така и обикновените). С други думи, няма хидрогенирани мазнини, захар или сол добавени към фъстъченото масло. Това е здравословна алтернатива в сравнение с обикновеното фъстъчено масло.

Овесена каша

Наскоро ви представихме една чудесна рецепта за овесена каша, възползвайте се от нея!. Можете също така да добавяте няколко супени лъжици овесени ядки към сутрешната си диетична напитка.

Овесената каша е наистина една „супер храна", тъй като съдържа малко захар, богата е на фибри и е бърза за приготвяне. Трябват ви само пет до десет минути за да я приготвите и ще бъдете сити с часове само с една купичка. А ето и още един трик: можете да развихрите въображението си и да сложите каквото поискате отгоре.

Ябълки

Ябълките са пълни с фибри. Може да звучи като клише, но ако хапвате поне една ябълка на ден не само ще добавите един плод към препоръчителния дневен прием (по принцип се препоръчват пет до десет плодове и зеленчуци на ден), но освен това фибрите ще заситят стомаха ви и няма да мислите толкова много за храна.